O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Mihajlović: Objekti koji ne mogu da se ozakone biće srušeni
BEOGRAD - Zakon o ozakonjenju donet je kako bi pomogao ljudima, ali postoji deo objekata koji nije mogao da bude ozakonjen, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ističući da će ti objekti morati da budu srušeni, a oni koji su pokušali da izigraju zakon biće sankcionisani. Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da su opštine dobile nalog da popišu nelegalne objekte i da se uvek nađu oni koji pokušavaju da izigraju zakon. Budući da je Beograd najveći grad, u njemu ima i najviše problema, rekla je ministarka i poručila da će odgovarati oni koji su nelegalno gradili ali i građevinski inspektori i načelnici koji nisu delovali u skladu sa zakonom.
"U Beogradu je 8.000 rešenja došlo ka Sekretarijatu koje će ministarstvo provetiri i mislim da ćemo već danas jedan deo morati da poništimo, zato što su građevisnki inspektori, iako su videli da se gradi nakon donošenja zakona, upućivali na ozakonjenje", rekla je Mihajlović.
Kako je rekla, inspekcija je u svim lokalnim samoupravama mogla da radi od trenutka donošenja zakona, da počne proces ozakonjenja ili da sruši objekte za koje je predat zahtev za legalizaciju po prethodnim zakonima, što je oko 700.000 objekata.
Međutim, ukazala je da se većina opština time nije bavila, već su samo popisivali. Ona je poručila da će biti kontrolisana svaka opština jer je zakon donet da bi se poštovao. Prema njenim rečima, država je uradila važne stvari da bi došlo do ozakonjenja i omogućila da svako dobije građevinsku dozvolu u roku od osam dana i to elektronski. A osim niže cene, konstatovala je, potreban je i manji broj dokumenata koji se traži kako bi se završila priča. Baš zato, navodi Mihajlović, država neće dozvoliti da neko nađe "neku stranputicu vezanu za zakon".
Sutra puštanje dela autoputa Kragujevac-Batočina
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će sutra biti puštena u saobraćaj deo deonice auto-puta od Kragujevca do Batočine u dužini od šest kilometara, a da će deonica Ljig - Preljina biti otvorena na vreme, između 25. i 27. avgusta. Najavljujući otvaranje deonice auto-puta od Kragujevca do Batočine, ministarka je rekla da će ostalih 11 kilometara biti završeno do kraja godine.
Kada je rec o deonici Ljig-Preljina, Miahjlović je rekla rekla je da je država dobila uveravanja od azerbejdžanske kompanije koja radi put, kao i od Koridora Srbije da će rok biti ispoštovan, te da će ona biti otvorena između 25. i 27. avgusta. "Mnogo puta smo do sada bili u inspekcijama, i premijer je bio u inspekcijama, deset puta smo do sada bili na toj deonici, ali smo morali da odemo pogotovo na one delove koji su problematični, a to je pitanje izgradnje tunela i problema koji se dešavaju sa podizvođačem koji radi tunele. I mislim da je dobro što smo bili", rekla je Mihajlović za RTS. "Ne vidim da je problem u sedam-osam dana, ali kad postoje problemi oni moraju zajednički da se rešavaju", zaključila je ministarka.
Datum: 01.08.2016        Izvor: Tanjug