O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Preduzeća da se pripreme za privatizaciju
BEOGRAD - Zakon o privatizaciji treba da bude donet do kraja jula, najkasnije u prvim danima avgusta, najavio je ministar privrede Dušan Vujović i pozvao sva preduzeća koja treba da se privatizuju da u tom periodu identifikuju potencijalne investitore i pripreme "suštinski korektne programe".
Predstavljajući Nacrt zakona o privatizaciji na javnoj raspravi u Privrednoj komori Srbije, on je objasnio da će, kad zakon postane pravosnažan, zainteresovani investitori imati rok od 30 dana da dostave predloge koji idu u Agenciju za privatizaciju.
"U roku od 30 do 40 dana, znači u periodu septembar do polovine oktobra, očekujemo da ćemo imati jasnu sliku ko će imati šansu, a ko neće", rekao je Vujović, ističući da taj proces mora da bude "transparentan i maksimalno odgovoran" i da će, "do polovine oktobra, sva preduzeća biti informisana da li njihov predlog "pije vodu"".
On je izjavio da će preduzeća koja nemaju šansu ići u stečaj, po odredbama koje će se definisati kroz Zakon o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, koji je takođe na javnoj raspravi, dok će za preduzeća koja imaju kredibilan program biti doneta odluka o modelu, metodama i merama privatizacije.
"Rok predviđen zakonom u kome taj proces treba da se završi je 180 dana", rekao je Vujović, najavljujući da bi "do početka aprila ili najkasnije tokom aprila sva ta preduzeća trebalo da dovedemo do tačke u kojoj ili imaju neko rešenje i potpisane ugovore o privatizaciji ili idu u proces stečaja".
Kao glavnu motivaciju za donošenje novog Zakona o privatizaciji, ministar je podsetio da je "posle zakona iz bivše Jugoslavije, novi zakon u ovoj oblasti bio donet 2001. i po njegovim odredbama je privatizovano 2.288 preduzeća".
"Većina tih privatizacija je završena, neke su poništene, imamo preduzeća gde privatizacije nije uspela ili nije završena ili nije ni otpočela i ona su se našla na spisku Agencije za privatizaciju", rekao je Vujović i dodao da sad imamo 584 privrednih i društvenih subjekata koji treba da izađu iz te situacije.
Ističući da je to razlog što je "zakonom ponuđen mnogo fleksibilniji pristup kako se određuju model, metode i mere privatizacije", Vujović je rekao da je ekonomska logika predloga da sva preduzeća nađu pravi model da izađu iz sadašnje situacije i nastave da funkcionišu ili da uđu u stečaj ili na neki drugi način da prestanu da funkcionišu. Ministar je objasnio da su "postojeći modeli neadekvatni za završetak tog procesa", zbog nedorečenosti regulative ili čak konflikta nekih zakona, i da je otklanjanje postojećih blokada razlog što "ovaj predlog zakona ima status leks specijalisa". Prema njegovim rečima, novi zakon se koristi i za postavljanje konačnog roka za privatizaciju društvenog kapitala. "Decembar 2016. je kraj društvenog kapitala nasleđenog iz socijalizma", naglasio je Vujović.
Govoreći o preduzećima koja će morati u stečaj, on je objasnio da će tom procesu prethoditi socijalni program kojim će se za radnike koji gube posao obezbediti "socijalni i ekonomski padobran". Cilj je da broj radnika koji će koristiti socijalne programe bude minimalan, kao i broj preduzeća u kojima će morati da se pokrene proces stečaja, rekao je ministar. Odgovarajući na pitanja novinara u pauzi javne rasprave, on je najavio da se planira mnogo veći stepen kontrole potpisivanja ugovora i mnogo veće prihvatanje odgovornosti svih aktera, uključujući i mere da se spreči da se ilegalno stečeni novac uključi u procese privatizacije.
Vida Uzelac nije smenjena Vujović je negirao je danas da je v. d. direktorka Agencija za privatizaciju Vida Uzelac smenjena, već joj je, kako je rekao, isteklo naimenovanje, kao i da ministarstvo traži rešenje za to mesto. Ministar je u Privrednoj komori Srbije novinarima rekao da je Uzelac podnela zahtev za odlazak u penziju i najavio skoro raspisivanje konkursa za izbor rukovodioca Agencije, a novinare je pozvao da predlože svoje kandidate, ako ih imaju.
"Mi razmišljamo intenzivno i tražimo nekoga ko je energičan i kompetentan i ko će moći da radi sa ekonomskim timom vlade", rekao je Vujović dodavši da nema političkih i profesionalnih preduslova, osim onog da ljudi budu dobri, odgovorni, pošteni i radni. Uzelac je novembra 2013. godine izbarana za v.d. direktora Agencije na predlog bivšeg ministra privrede Saše Radulovića, a pažnju javnosti je privukla pet godina ranije, kada je kao rukovodilac Centralnog registra hartija od vrednosti priznala da je njena mesečna plata tada iznosila više od 350.000 dinara.
Datum: 27.06.2014        Izvor: Tanjug