O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Izgradnja mostova, trgova, tunela, garaža - Koje sve projekte očekuje Beograd u narednom periodu?
Čuvena prestonička sastajališta - Slavija i Vukov spomenik, uskoro će dobiti nov izgled. Iako Beograđane možda najviše zanimaju upravo ove lokacije, one su tek jedan manji deo gradskih projekata planiranih za naredni period.
Direkcija za izgradnju i građevinsko zemljište predstavila je pre nešto više od mesec dana najveće projekate koji su u toku ili u planu. Među njima su, uz pomenute, postavljanje tramvajskih šina na Mostu na Adi, izgradnja trolejbusko-autobuske okretnice u Dunavskoj, sređivanje Terazijske terase, Most kod Ade Huje, uređenje Trga republike, kompletna rekonstrukcija Starog savskog mosta... Šta sve i kada očekuje Beograđane? Projekti Direkcije za izgradnju i građevinsko zemljište grada Beograda definisani su po celinama, pa vam ih eKapija tako i predstavlja.
"Lokacija Beograd na vodi"
U planu je rekonstrukcija Starog savskog mosta, izgradnja pristupnih saobraćajnica za Beograd na vodi, postavljanje tramvajskih šina preko Mosta na Adi (kako navode u planu Direkcije - ugovor sa izvođačima trebalo bi da bude zaključen polovinom decembra), i gradnja tunela Savska-dunavska padina. Budući tunel, koji će povezivati Savski amfiteatar i dunavsko priobalje, prve obrise dobiće na proleće 2017. Tada će biti poznata dva idejna rešenja (sa elementima idejnog projekta), čija je izrada krenula početkom oktobra. Taj posao je na tenderu poveren firmi CeS COWI Beograd, sa članicama zajedničke ponude Geo-dita Beograd i Makspro Beograd. Ideja Direkcije za izgradnju je da radovi počnu na proleće 2018, a da tunel bude završen u 2021. godini. Projekat je vredan 110 mil EUR (bez PDV-a).
"Spoljna magistralna tangenta"
Ovaj celina obuhvata već dobro poznatu priču o mostu preko Dunava - od Ade Huje do Pančevačkog puta, uređenje Ulice patrijarha Pavla (za šta je završeno projektovanje), uređenje Borske (sa idejom da se, između ostalog, reši problem gužvi oko naselja Stepa Stepanović) i Ulice Pere Velimirovića, kao i SMT od autoputa do Bulevara kralja Aleksandra.
"Identitet-mobilnost-ekologija" - Uskoro odluka o uređenju Trga Republike
Projekat "Identitet-mobilnost-ekologija" obuhvata niz aktivnosti u centru prestonice. Završen je prvi deo uređenja Kosančićevog i Obilićevog venca, a ovih dana očekuje se i početak druge faze. Nadalje, projekat obuhvata i uređenje Karađorđeve ulice (od Brankovog mosta i Pariske), uređenje pristanišnog platoa uz Karađorđevu, izgradnju pešačke pasarele do Savskog keja, uređenje Maršala Birjuzova i Sremske. Takođe, tu je i velika ideja za pretvaranje Trga republike u pešačku zonu, sa izuzetkom vozila javnog gradskog saobraćaja i biciklista, uz širenje Makedonske i Kolarčeve ulice. Konkurs za biro koji će izraditi tehničku dokumentaciju za uređenje Trga Republike upravo je završen (ponude su se mogle dostavljati do 2. novembra), a kome je posao dodeljen trebalo bi da saznamo do kraja ovog meseca. U sklopu projekta Identitet-mobilnost-ekologija je i uređenje Terazijske terase i Nušićeve.
"Slavija i Vračar"
Izgradnja dugoočekivane fontane na Trgu Slavija, prema poslednjoj odluci gradskih vlasti dodeljena je beogradskom PMC inženjeringu (posle žalbe i privremene obustave tendera), a gradski menadžer Goran Vesić je najavio da bi radovi trebalo da počnu već ovog tokom novembra! U ovoj celini projekata, predviđeno je i uređenje od Trga Slavija do Katanićeve, kao i uređenje Ulice Bore Stankovića.
Datum: 08.11.2016        Izvor: eKapija