O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Sledeće godine počinje izgradnja dva nova koridora
BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će sledeće godine biti završen Koridor 10, auto put od Obrenovca do Preljine na Koridoru 11, ali da će započeti realizacija i novih projekta, poput Fruškogorskog koridora, Moravskog koridora i da će biti nastavljena obnova putne infrastrukture.
Projekti koji su u toku, ali i novi projekti, kaže Mihajlovićeva, realnost su zbog kojih je ministarstvo koje vodi ove godine budžetom dobilo dvostruko više novca od prethodne godine, odnosno skoro 75 milijardi dinara. Ona je pojasnila da su od 75 milijardi planiranog budžeta, 42 milijarde projektni zajmovi, novac koji je uziman prethodnih godina za auto puteve, rehabilitaciju puteva, železnicu, vodni saobraćaj, a nije iskorišten.
"To su krediti koji su uzimani prethodnih 10 do 15 godina i nisu iskorišćeni. Mi smo napravili planove i strateški cilj je da sav novac koji imamo stavimo u upotrebu i iskoristimo", rekla je Mihajlović za RTS. Ona je navela da je 98 odsto stepen izvršenja svega planiranog za ovu godinu u ministarstvu koje vodi, što, kako kaže, govori o realnosti budžeta te da takvu realizaciju očekuje i naredne godine. Govoreći o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za modernizaciju železnice, gde je produžen rok do 2021. godine da se iskoristi, Mihajlovićeva je ukazala da se na tom kreditu najbolje vidi ono što je bila velika boljka prethodnih 10 godina - da su uzimani krediti za koje nije bilo projekata.
Do kraja godine otpremnine za 3.000 zaposlenih u železnici
Ministarka građevinarstva izjavila je danas da će do kraja godine otpremnine u srpskim železnicama dobiti 3.000 ljudi. "Niko neće izaći bez adekvatne otpremnine, novac je obezbeđen. Do kraja godine biće završena prva faza", rekla je Mihajlovićeva za RTS i dodala da će se uporedo sa smanjenjem broja zaposlenih rade i svi planirani projekti.
Ona je navela da danas u železnici ima viška zaposlenih u administraciji, ali manje mašinovođa. Govoreći o 16 milijardi subvencija za železnicu, koje su predviđene budžetom, ministarka je pojasnila da tu ulazi i avans za ruski kredit i finansiranje završetka Žeželjevog mosta. "To nisu samo subvencije za plate, već su delom i infrastrukturni projekti. Železnica ide u korak sa našom dinamikom reformisanja", naglasila je Mihajlovićeva.
Opštinama dnevne kvote za ozakonjenje objekata
Ministarka Mihajlović izjavila je danas da je do sada ozakonjeno 37.000 objekata i da će u narednom periodu opštine dobiti kvote koliko rešenja moraju da izdaju dnevno. Tako će, recimo, Čačak morati dnevno da izda 86 rešenja o ozakonjenju objekata, kako bi kompletan posao bio završen u naredne tri godine.
"Ozakonjenje je važno. Neke lokalne samouprave su bile spore, neke brze. U prethodnih godinu dana je 37.000 objekata ozakonjeno", rekla je Mihajlović gostujući na RTS. Ona je naglasila da se insistiralo da se daju kvote lokalnim samoupravama i da u naredne tri godine taj posao mora biti završen.
Datum: 08.12.2016        Izvor: Tanjug