O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Spomenik Stefanu Nemanji umesto srušenog Generalštaba - Iza statue biće podignut Muzej srednjovekovne Srbije
Beograd će uskoro dobiti spomenik utemeljivaču srpske srednjovekovne države, velikom županu Stefanu Nemanji, saznaju Novosti. Monumentalna statua osnivača vladarske loze Nemanjića biće podignuta naspram zgrade Vlade, svega nekoliko desetina metara od ulice koja nosi njegovo ime. Inicijator ove ideje je premijer Aleksandar Vučić, koji je na čelu komisije koja će završiti proceduru i izabrati idejno rešenje. U pozadini bronzane statue, visoke osam metara, na mestu gde se trenutno nalazi oštećeni deo nekadašnjeg Generalštaba, biće podignut Muzej srednjovekovne Srbije. Ova ustanova biće posvećena dinastiji Nemanjića i ostalim srpskim vladarima tog perioda.
Nemanjin spomenik i muzej Nemanjića činiće jedinstvenu celinu, koja bi, prema zamisli premijera, trebalo da bude izraz zahvalnosti utemeljivaču srpske države. Beograd do sada nije imao spomenik ovom velikanu naše istorije, tako da će prvi put dobiti spomen-obeležje dostojno imena i dela - kažu u Vladi za Novosti. Zamisao je da ovaj kompleks bude memorijalni i edukativni centar posvećen usponu našeg naroda i njegovih političkih institucija. Izbor je pao na lokaciju nekadašnjeg Generalštaba, koja je, kako kažu, pogodna iz urbanističkih razloga, ali i zbog blizine zgrade Vlade i drugih državnih institucija. Muzej će tako biti lako dostupan turistima iz inostranstva, ali i stranim delegacijama u poseti Beogradu.
Novi muzejski kompleks biće podignut na mestu tzv. bloka A nekadašnjeg Generalštaba, bombardovanog u NATO agresiji 1999. godine. Ministarstvo odbrane ove godine završilo je radove na uklanjanju nestabilnih delova konstrukcije ovog objekta.
Ministar odbrane Zoran Đorđević potvrdio je da će deo srušenog zdanja naspram Vlade biti u potpunosti uklonjen. - Po završetku radova na raščišćavanju stručnjaci su izvršili procenu i pred nas stavili tri mogućnosti. Prva je bila da na postojećoj osnovi napravi nova zgrada, identična oštećenoj. Druga varijanta je bila konzervacija postojećeg stanja objekta. Poslednja opcija bila je rušenje. Ova varijanta je najjeftinija i ostavlja mogućnost da se, ukoliko procena bude takva, podigne nova identična zgrada. U budžetu 2017. godine predviđena su sredstva za uklanjanje njenih ostataka - kaže Đorđević.
Ministarstvo pred selidbom
Objekat B bombardovanog Generalštaba, naspram zgrade Ministarstva spoljnih poslova, uskoro bi mogao da bude prodat - najavljuju u Ministarstvu odbrane. Kula Ministarstva u Birčaninovoj ulici spojena je sa tim objektom. - Postoji interesovanje za ovu lokaciju. Sa objekta je skinuta oznaka tajnost, posle čega je Poreskoj upravi dozvoljeno da napravi procenu vrednosti objekta. Ukoliko se nađe kupac ili investitor, Ministarstvo odbrane moglo bi da se preseli u Balkansku ulicu ili u krug Generalštaba na Banjici - navodi ministar odbrane Zoran Đorđević.
Datum: 28.12.2016        Izvor: eKapija