O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Mihajlović: Obnova infrastrukture do jeseni
BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će sva infrastruktura, osim energetike, koja je uništena u poplavama biti obnovljena do jeseni.
Ona je rekla da vlada priprema novi Zakona o obnovi zemlje koji je neophodan kako bi se ubrzala procedura i izrazila nadu da će se taj zakon do kraja nedelje naći pred vladom, a uskoro i u parlamentu.
"Kada ne bismo imali taj zakon ne bi bilo moguće da u narednih šest, sedam, osam meseci uradimo sve ono što moramo, da izgradimo kuće", istakla je Mihajlović i dodala da se i škole moraju obnoviti i početi sa radom 1. septembra.
Obnova je prioritet svih ministarstava jer "ne možemo dozvoliti da dođe jesen, a da ljudi nisu u svojim kućama". Ona nije želela da komenatriše koliko će novca biti sakupljeno na donatorskoj konferenciji 16. jula, ali je istakla da nam svakako mnogo više odgovara donatorski novac nego da se zadužujemo i uzimamo kredite. Govoreći o protestu nezadovoljnih građana Obrenovca, Mihajlović je rekla da "naravno da postoji nestrpljenje" i poručila da vlada jeste tu i da zna šta radi. "Biće sve, ali ne može ođednom", rekla je ona.
Direktna šteta nastala usled katastrofalnih poplava koje su nedavno zadesile Srbiju iznosi 810,1 miliona evra, dok gubici iznose 661,9 miliona evra, navodi se u izveštaju o proceni štete od poplava koji je usvojila Vlada Srbije, a koji će biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula. Izveštaj, u koji je Tanjug imao uvid, pokazao je da ukupna šteta i gubici zbog ove prirodne katastrofe iznose 1,53 milijarde evra. Dve trećine tog iznosa odlazi samo na proizvodne sektore, gde su procenjeni šteta i gubici na 1,07 milijardi evra.
Odnosi Srbije i Rusije na mnogo višem nivou
Mihajlović je ocenila da je poseta premijera Aleksandra Vučića Moskvi pokazala da su odnosi dve zemlje na višem nivou nego što su bili do sada i da ugled Srbije koji ima sa novom vladom i premijerom pomažu da i ekonomski odnosi budu mnogo bolji. "Nama je ekonomija od suštinskog značaja, mi bez ekonomije, razvoja i novih projekata ne možemo da idemo napred, ne možemo da zapošljavamo ljude. Sasvim sigurno najznačajniji projekat za nas koji nam daje energetsku bezbednost u trenutku kada bude realizovan je Južni tok i to je nešto za šta se Srbija odavno opredelila", rekla je Mihajlović.
"Nije od Srbije zavisilo da li će ga i kada će ga biti, mi smo prosto sledili sve ono što smo se sa patrnerom dogovorili", dodala je Mihajlović koja je i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture. Govoreći o ruskom kreditu za Železnice, Mihajlović je napomenula da je u tom smislu kod nas bilo problema jer nisu postojali projekti. Poručila je građevinskim firmama koje traže podršku Vlade Srbije kada nastupaju na drugom tržištu da će im vlada pomoći, ali i da one moraju biti ozbiljne i da poštuju rokove.
Upitana da prokomentariše dalji razvoj Južnog toka odnosno rasplet situacije na relaciji Rusija - Evropska unija, Mihajlović je podsetila da su to dva najznačajnija partnera u ekonomskim odnosima i da je sigurna da će dogovor uvek postojati, kao što ga, kako je istakla, uvek i bilo. "Realizovaće se to, mi treba da vodimo računa da eksproprijaciju sada ubrzamo i pripremimo sve druge neophodne stvari. Naše kompanije koje treba da se pojave u izgradnji treba da znaju da moraju da ispunjavaju određene uslove i određene standarde", navela je Mihajlović.
Istakla je da ima dobrih kompanija, ali i onih loših koji drže radnike na crno. "Mi sada moramo da dovedemo u red i građevinsku industriju, da im pomognemo uz dodatni razgvoor sa bankama, svakako su svašta prošli u prethodnih 10 godina", zaključila je Mihajlović.
Datum: 09.07.2014        Izvor: Tanjug