O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Grčki "Lamda development" posle sedam godina dobio plac na Kalemegdanu
Zeleno svetlo konačno je stiglo za dugo očekivani stambeni i poslovni kompleks na nekadašnjem prostoru fabrike "Beko" ispod Kalemegdana. Grčki investitor "Lamda development", posle sedam godina čekanja, dobio je sudsku presudu da raspolaže celim placem, ali sada čeka i višemilionsko obeštećenje u evrima za kašnjenje predaje poseda!
Cela ujdurma počela je 2007. godine, posle završene licitacije i isplaćenog kupoprodajnog ugovora po ceni od 55,8 mil EUR, kada se ustanovilo da "Beko" nije vlasnik jedne trećine placa u Ulici vojvode Bojovića, već Vojska Srbije.
- Spor koji se vodio oko jedne od tri parcele nije se spominjao nigde u dokumentaciji koju smo dobili od države pre početka aukcije - objašnjavaju iz predstavništva "Lamda divelopmenta" u Srbiji.
- Jedinu kočnicu za početak gradnje predstavljao je sudski spor, koji je sada okončan presudom Privrednog apelacionog suda.
Ipak, ugovor o kupoprodaji fabrike "Beko" predviđa i kaznene penale za prodavca u visini od 55.800 za svaki dan kašnjenja u predaji nepokretnosti u posed, sa početkom od 1. 1. 2008. godine. Investitor je na svoju imovinu, kupljenu preko licitacije još 2007, stupio slobodno tek u aprilu mesecu ove godine!
- Pred Privrednim sudom u Beogradu je u toku postupak za ostvarivanje ovog prava. Međutim, kao savesni privrednici i veliki prijatelji Srbije, predali smo predlog za sudsko poravnanje - kažu u "Lamdi". - Na računu "Beka" još stoji nešto više od 24 mil EUR od naše originalne uplate. Svi poverioci su namireni, pa je ostalo da sud odluči sa koliko će novca obeštetiti Vojsku koja je bila u sudskom sporu sa preduzećem "Beko" kada smo mi kupili zgrade, a koliku odštetu ćemo dobiti mi. Ostatak novca pripao bi državi koja poseduje 40% udela i malim akcionarima u čijem je vlasništvu 60% "Beka". To je naš način da pokažemo spremnost za saradnju.
Iako čitav projekat kaska, investitor nije sedeo "skrštenih ruku". U izradu plana idejnog projekta čuvene londonske firme "Zaha Hadid arhitekts" i raščišćavanje parcele uloženo je više od deset miliona evra, dok je procenjeno da će još najmanje 200 mil EUR koštati izgradnja multifunkcionalnog kompleksa.
- Imamo lokacijsku dozvolu koja potvrđuje projekat, arhitekturu, visine, gabarite, granice građevinskih parcela, indeks izgrađenosti i zauzeće, dok je sledeći korak prijava radova.
Datum početka radova još nije poznat, dok će zbog planiranog korišćenja novih, modernih materijala i sistema, gradnja biti skuplja, ali i rok duži. Ipak, poštovaće se i najstroži ekološki kriterijumi, što će biti značajno isplativije za buduće stanovnike novog naselja.
Ova investicija neće samo napuniti gradsku kasu. Kako su rekli iz "Lamde", od početka planiranja do realizacije projekta biće angažovano više od 2.000 radnika.
- Sam kompleks zapošljavaće 1.000 ljudi najrazličitijih profila, od stručnjaka za komunikacije, finansije, inženjering, medicinu, do svih vidova uslužnih delatnosti - objašnjavaju u "Lamdi".
Datum: 15.07.2014        Izvor: Tanjug