O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Zgrade ulaze u registar
Upis stambenih zajednica u jedinstveni registar putem web aplikacije startovao je ove nedelje. Dosadašnje skupštine stanara imaće rok da u narednih šest meseci ažurirane podatke o upravnicima i zgradi dostave opštinama, u skladu sa novim Zakonom o stanovanju. Ipak, prijave još nisu moguće u svim opštinama, jer mnoge čekaju da se nadležnosti i zvanično od Grada prenesu na njih.
Da se upišu u elektronsku bazu podataka u kojoj će se nalaziti informacije o svim stambenim zajednicama stanari će moći do 12. decembra. Obrasci za prijavu već su dostupni na sajtovima nekih opština, kao i na prijavnicama. Novobeograđani već mogu da se upišu u registar, dok će, na primer, Voždovčani i Palilulci morati da se strpe. Ipak, pre nego što se registruju, komšije imaju obavezu da održe sednicu i izaberu novog upravnika i to sve unesu u novi zapisnik. Potom, opštinama treba da podnesu prijavu za upis, zapisnik sa sednice i odluku o izboru novog upravnika stambene zajednice, kao i dokaz o uplati takse u iznosu od 600 dinara.
- Građani obrasce mogu da preuzmu na pisarnici ili da preuzmu i odštampaju sa sajta - kažu iz Opštine Čukarica. - Međutim, registracija će početi kada budu počeli da stižu zahtevi. Prijavu može da podnese upravnik ili ovlašćeno lice i oni pod krivičnom odgovornošću predaju podatke. Ranije su opštine proveravale istinost i verodostojnost informacija, a sada je to prešlo u njihovu nadležnost. Mi upisujemo samo ono što nam oni dostave.
Iako su opštine Gradu morale da dostave imena ovlašćenog registratora i samim tim pristale da se prihvate ove obaveze, većina čeka izmenu Statuta, kojom bi ovaj posao i zvanično pripao njima.
- Dobili smo uputstvo za registraciju i korišćenje aplikacije - kažu iz opštine Palilula. - Početak rada registra odnosno web aplikacije očekuje se tek po prenosu nadležnosti grada na gradske opštine.
Registar će sadržati detaljne informacije o zgradi, jer će se u prijavu, osim o broju stanova i garažnim mestima, unositi podaci i o vrsti krova, grejanju, kao i firmi koja održava zgradu. Popunjavaće se i informacije o tome da li zgrada ima gromobran, status zaštite kao kulturno dobro, kao i podaci o energetskoj sertifikaciji zgrade.
Datum: 16.06.2017.        Izvor: Novosti