O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Građevinari čekaju da zasuču rukave
Domaća građevinska industrija spremna je za ubrzanu obnovu zemlje, koja će uslediti nakon donatorske konferencije u Briselu. To je izjavio predsednik „Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije“ Viktor Kobjerski. - Mislim da će donatorska konferencija biti pravi pogodak i treba da zahvalimo svetu što želi da nam pomogne – naveo je Kobjerski.
On je podsetio da je u katastrofalnim poplavama s proleća u Srbiji uništeno više od 250 mostova, 2.500 zgrada i na hiljade kilometara puteva, te da stoga predstoji veliki posao za srpske građevinske firme koji bi mogao početi odmah pošto bude usvojen Zakon o obnovi.
- Mslim da je to jedini i pravi put da se obnova završi kako treba, da se narodu pomogne i da novac ide na prava mesta – istakao je Kobjerski napomenuvši da je tim zakonom predviđena izgradnja tipskih kuća od 60, 80 i 100 kvadrata.
Srbija nema dovoljno sredstava za obnovu objekata oštećenih u katastrofalnim poplavama i zato su očekivanja od donatorske konferencije velika.
- Očekujem da će se napraviti veliki investicioni fond koji će omogućiti da se u Srbiji u kratkom roku poprave svi oštećeni objekti – naveo je Kobjerski koji takodje očekuje da će svi porušeni objekti biti izgradjeni do zime.
Domaći građevinari, ističe, od prvog trenutka su spremni da pomognu, a sada kada sve bude spremno za obnovu, očekuju poziv da se uključe u taj posao. Uprkos tome što su srpska građevinska preduzeća u teškom položaju, postoje dovoljni kapaciteti za rad na obnovi područja koja su pretrpela štetu, što će, kako kaže, pomoći da se pokrene srpska građevinska industrija.
Kobjerski je istakao i da u Srbiji ima oko 70.000 zaposlenih građevinara u 6.500 preduzeća, samo industrija građevinskog materijala ima 15.000 zaposlenih radnika i 25.000 sezonaca, dok ih je u inostranstvu registrovano oko 10.000.
Datum: 18.07.2014        Izvor: gradjevinarstvo.rs