O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Држава већински власник РТБ "Бор"
Премијер Александар Вучић разговарао је са запосленима у РТБ "Бор", и обећао им да ће држава уложити 30 милиона евра а Борски басен још толико како би до краја јануара могла да буде оспособљена нова топионица. Вучић је рекао да резерве руде бакра, злата и сребра обезбеђују рентабилну производњу и то за најмање још 55 година.
Иако ће држава помоћи, премијер је објаснио да је неопходно наћи и мањинског стратешког партнера за будућа ископавања јер се тај модел показао добар на примеру "Ер Србије".
"Држава не може да испумпава новац довека и држава ће да потражи мањинског стратешког партнера", рекао је Вучић у Бору. Истакао је да неће узимати већинског партнера, али да сматра да се на примеру "Ер Србије" показало да "одлично функционише кад се ми Срби мало склонимо из менаџмента".
"Док не научимо 10 година како да домаћински управљамо новцем, кад неки други то раде уместо нас а остане у нашем власништву. Видите како та фирма може изванредно да функционише", рекао је премијер Вучић након састанка са пословодством РТБ "Бор". Закон о раду, каже Вучић, није донет да би некога штитио већ да би повећао привредну активност и флксибилност тржишта рада. Најавио и строжу законску контролу послодаваца.
"Направили смо нешто што је у складу с европским стандардима, нешто што су сви признали као реформски закон нешто, што сви прећуткују, да нам је обезбедио најмање каматне стопе за задуживање у модерној историји Србије. Не нашом кривицом смо дошли до тога да смо данас презадужени, него кривицом оних који су отпустили оволике раднике, који су уништили радништво у Србији и који нам данас држе предавања о томе колико ће да буде отпуштених радника", истиче Вучић.
Наводи да правимо здраву привреду, здраве односе, развијамо конкуренцију. У тој конкуренцији - радник ће да успе, нерадник неће да успе и нема ту велике филозофије, каже Вучић. Премијер је изразио велику захвалност пријатељима из света за обећану помоћ од милијарду евра, али и указао да је од најављене суме бесповратна само помоћ Европске уније од неколико десетина милиона евра док су остало зајмови.
Вучић каже да ми њима нисмо дали ништа, а они нама јесу много. "То наравно није оно што се говори. Да је то онолико колико се говори, јер видите овај стуб поред ливнице, да је то толико попео бих се на тај стуб и рекао да је уз тај новац и структурне реформе Србија спасена", каже премијер.
"Није ни десет пута мање од тога - али то што смо добили много им хвала. Народу ћемо сутра да објаснимо. Видећемо да ли ћемо да узимамо те њихове кредите пошто се више са кредитима не залећемо. А на кредите смо натерани да узимамо због оних неспособних политичара у Србији који су дизали плате и пензије пред изборе. Нису знали ништа друго да понуде народу", каже Вучић.
Иначе, Топионичари и рудари "Бора" пренели су премијеру пуну подршку у спровођењу реформи. Они су рекли да виде да проблем нису закони који се доносе, већ непоштовање закона, и позвали премијера да се посебно посвети том питању.
Борски радници су обавестили Вучића и да на том подручју ради свега један инспектор рада, који је болестан и пред пензијом. Раднике је интересовало и ко би могао бити будући стратешки партнер државе у РТБ "Бор".
Вучић је Бор посетио са румунским премијером Виктором Понтом, који данас борави у званичној посети Београду.
Datum: 18.07.2014        Izvor: RTS