O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Obnova pruga, više gasa i struje
Srbija i Rusija potpisale su 21 sporazum, memorandum, ugovor i protokol o budućoj saradnji dveju zemalja. Većina ih se odnosi na ekonomske odnose, koji će olakšati saradnju, poslovanje i zajedničke projekte u saobraćaju, energetici, informacionim tehnologijama, obrazovanju, socijalnoj zaštiti, ali i na korišćenje kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe i saradnju na projektu izgradnje Centra za nuklearne tehnologije.
Potpise na jedini komercijalni ugovor u četvrtak (17.01.2019) su stavili direktor Infrastruktura železnice Srbije Miroljub Jevtić i prvi čovek RŽD internationala Sergej Pavlov. Ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture vredan je 230 miliona evra - tri četvrtine troškova finansira se iz novog ruskog kredita, a četvrtina iz srpskog budžeta. Predviđeni su projektovanje i izgradnja jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji, što će koštati 127,4 miliona evra. Za radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova - Novi Sad namenjeno je 91,9 miliona evra. Preostalih 10,7 miliona evra opredeljeno je za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Beograd - Bar, za deonicu od Valjeva do Vrbnice, ukupne dužine 210 kilometara.
Sa ruskim kolegama predstavnici Ministarstva energetike potpisali su i memorandum o saradnji u oblasti gasne privrede za realizaciju zajedničkih projekata u oblasti razvoja proizvodno-distributivne infrastrukture cevovodnog gasa.
- Rusija je spremna da poveća snabdevanje Srbije gasom - izjavio je u četvrtak ruski ministar energetike Aleksandar Novak, tokom posete ruske delegacije Beogradu. - Srbija je naš dugoročni partner, koji ne samo što dobija gas, već kroz svoju teritoriju transportuje gas. Sada je to oko 350 miliona kubnih metara gasa, a razmatra se mogućnost povećanja obima transporta u budućnosti. Godine 2017, kako je naveo, potpisan je protokol između Rusije i Srbije o proširenju infrastrukture za transport gasa.
Potpisana je i saradnja između PAO Silovije mašini i Elektroprivrede o rekonstrukciji hidroelektrane „Đerdap 2". Sa ovom ruskom kompanijom EPS već sarađuje na obnovi turbina na „Đerdapu 1" i taj posao je pri kraju. Revitalizacijom turbina u „Đerdapu 2" biće povećana snaga ove hidroelektrane sa 270 na 320 megavata. A radni vek ove hidroelektrane biće produžen za 30 godina. To će biti prvo značajnije ulaganje u modernizaciju i obnovu „Đerdapa 2" od puštanja u rad ove centrale na Dunavu.
Jedan od potpisanih dokumenata je i memorandum o razumevanju za realizaciju projekta kombinovane proizvodnje toplotne i električne energije u Srbiji. On podrazumeva izgradnju elektrana koje će proizvoditi struju.
Datum: 18.01.2018.        Izvor: Novosti