O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Stigle nove ruske mašine za bržu gradnju srpskih pruga
RUMA - Železnice Srbije dobile su danas još 31 savremenu građevinsku mašinu iz Rusije čime je završena isporuka ukupno 103 mašine, koje će ubrzati remont i izgradnju pruga u Srbiji, zahvaljujući ruskom državnom kreditu u vrednosti od 800 miliona dolara.
Zamenik generalnog direktora kompanije ruskih državnih železnica "RŽD Internešnl" Masurbek Sultanov rekao je u Rumi prilikom isporuke mašina da je ruska strana ispoštovala svoju obavezu i isporučila najavrsemenije mašine u predviđenom roku.
"Reč je o najsavremenijim novim mašinama kojih nema sličnih u svetu, po kvalitetu i brzini izvođenja radova", naglasio je Sultanov u železničkoj stanici Ruma, gde je obavljen zvaničan prijem poslednje isporuke tih mašina. Sultanov je izrazio očekivanje da će u narednih 15 dana biti potpisan ugovor za početak radova na prvoj deonici od Rume do Golubinaca od ukupno šest deonica u dužini od 112 kilometara, predviđenih aneksom 2 ugovora o kreditu.
Prema njegovim rečima, ruska strana spremna da odmah započne radove. Sultanov je podsetio da, pored pruge Beograd - Pančevo, koja se već gradi, treba da počne gradnja tih šest deonica, kao i još dve Stara Pazova - Novi Sad i obnova pruge Beograd - Bar kroz Srbiju.
Aneksom 2 je ugovorena gradnja šest deonica: Ruma - Golubinci u dužini od 17,9 km, Sopot Kosmajski - Kovačevac 18,4 km, Mala Krsna - Velika Plana 29,5 km i na jugu Vinarci Đorđevo 15 km, Vranjska Banja - Ristovac 18 km i Bujanovac - Bukarevac 14 km. Kako je rekao Slutanov, svi projekti su gotovi za te deonice, a počelo je projektovanja za radove na još dve deonice Stara Pazova - Novi Sad i barsku prugu.
Sultanov je čestitao srpskim železnicama Dan železničara Srbije 15. septembar. Izvršni direktor "Železnica Srbije" zadužen za infrastrukturu Predrag Janković rekao je novinarima da će zahvaljujući tim mašinama rok za remont i modernizaciju svih šest deonica biti smanjen sa 44 na 27 meseci. On je precizirao da bi u narednih 20-ak dana trebalo da se dogovore svi tehnički i finansijski detalji za potpisivanje ugovora nakon čega će uslediti početak radova na prvoj deonici Ruma-Golubinci.
Preostale tri deonice na jugu zemlje će, dodao je, početi da se grade u 2015. godini, kada će krenuti i radovi na pruzi Stara Pazova- Novi Sad i na rekonstrukciji Barske pruge kroz Srbiju. "Ruska strana mora aktivno da se uključi u izradu projektne dokumentacije da bi razrešili sva otvorena pitanje da bi prilikom izvođenja radova bilo što manje problema", rekao je Janković. U železničku stanicu Ruma najpre je u maju stiglo 29 mašina, zatim u julu još 43, da bi ovih dana stiglo preostalih 31.
Među pristiglom mehanizacijom je 46 plato-vagona opremljenih univerzalnom opremom za skidanje šina, 40 vagon hoper-dozatora za transport tucanika, 10 univerzalnih plato-vagona, tri motorna plato - vagona i po dva krana za polaganje šina i plato vagona sa čunim čekrkom. Reč je o mehanizaciji predviđenoj za demontažu i montažu koloseka u skladu sa ruskom tehnologijom i svim propisima srpskih železnica.
Ta mehanizacija biće angažovana najpre na rekonstrukciji i modernizaciji šest deonica na Koridoru 10 ukupne dužine oko 112 kilometara, kao i na pruzi Pančevački most - Pančevo Glavna. Na pomenutih šest deonica brzina vozova je sada između 30 i 60 km na sat, a nakon remonta biće vraćena do projektovanih 120 km na sat.
Datum: 12.09.2014        Izvor: Tanjug