O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Mihajlović: U roku obnovljeno svih 142 kilometra puteva
KRUPANJ - Svi državni putevi oštećeni u majskim poplavama u dužini od 142 kilometra, na 190 putnih pravaca, obnovljeni su kao što je i bilo najavljeno do 1.oktobra, izjavila je danas potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćajai infrarstrukture, Zorana Mihajlović.
Ona je, tokom obilaska obnovljene deonice državnog puta drugog A reda Zavlaka - Krupanj u dužini od 17 kilometara, rekla novinarima da su do sada obnovljeni putevi na 519 lokacija. "Ostalo je da saniramo klizišta i mostove, i plan je da to bude završeno do kraja godine", rekla je Mihajlović, dodajući da su finansijska sredstva obezbeđena.
Kako je napomenula, mnogo je teže sanirati klizišta i mostove zato što je za to potrebno da se urade projekti. Većina projekata je gotova, a negde su, dodala je, raspisani javni pozivi po skraćenom postupku za izbor izvođača radova.
Povodom obnove mostova i saniranja klizišta, ministarka je rekla da može da se desi da negde bude probijen rok i da sve bude završeno, na primer, u januaru, što će zavisiti od projekata i složenosti radova, ali je plan da sve bude gotovo do kraja godine.
Potpredsednica Vlade je kazala da je Srbiji dozvoljeno da iz programa za rehabilitaciju putne mreže, za šta je predviđeno ukupno 400 miliona evra, zahvaljući kreditima Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, povuče od tog novca oko 30 miliona evra za obnovu putne infrastrukture oštećene u poplavama.
Na pitanje novinara da li su obnovljeni i lokalni putevi, ona je rekla da većina jeste, i da je to u nadležnosti lokalnih samouprava, ali da je država preuzela obavezu da im pomogne u tome.
Mihajlović je navela da ukupna šteta na saobraćajnoj infrastrukturi u majskim poplavama iznosi 105 miliona evra. Nove poplave su napravile i novu štetu na putevima, a prema njenim rečima do sada je procenjeno da je šteta u Kladovu 105 miliona dinara, što nije konačna cifra.
Na pitanje, kada će početi sređivanje nasipa na teritoriji Srbije, potpredsednica Vlade je rekla da je to u nadležnosti "Srbijavoda", da su pripremljeni projekti i izrazila očekivanje da će radovi početi već u toku ovog meseca. Tokom obilaska obnovljene deonice Krupanj-Mačkov kamen, u dužini od osam kilometara, Mihajlović ukayala da tu postoje klizišta na najmanje četiri mesta koja bi trebalo da budu sanirana pre Nove godine.
Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak je rekao da će Srbija iz IPA fondova dobiti novac za sanaciju klizišta i mostova, kao i da je to Javno preduzeće samo izdvojilo određena sredstva za tu namenu. Drobnjak je naveo da će "Putevi Srbije" pomoći obnovu lokalnih puteva sa oko 700 do 800 miliona dinara.
Prema rečima Drobnjaka za saniranje klizišta potrebno je oko 12 miliona evra, a do sada je uloženo između sedam i osam miliona. Osvrnuvši se na program rehabilitacije puteva, u koje će biti uloženo oko 400 miliona evra širom Srbije, on je precizirao da je već raspisano pet tendera i da će uskoro biti raspisano još šest.
Neke od deonica koje će se raditi u okviru tog programa su, kako je nabrojao, Ljubovija-Mali Zvornik, Mali Zvornik-Zavlaka, Šabac-Loznica, Rudnik-Topola.... Drobnjak je napomenuo da će za otklanjanje štete od novih poplava prvo morati da se sačeka da "Srbijavode" urade svoj deo posla oko regulacije rečnih korita, da bi zatim moglo da se radi na obnovi puteva. Predsednik Opštine Krupanj Radenko Grujić je zahvalio potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović što su u roku obnovljeni putevi u tom delu Srbije i dodao da je put Zavlaka - Krupanj obnovljen posle 40 godina.
Datum: 01.10.2014        Izvor: Tanjug