O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Radovi na Žeželjevom mostu počinju za deset dana
BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da radovi na Žeželjevom mostu počinju najkasnije za sedam do deset dana, a da će most biti završen za 12 do 13 meseci.
Mihajlović je, odgovajajući direktoru Srbijagasa Dušanu Bajatoviću, koji je tražio da kaže javnosti kada će početi radovi na mostu, rekla da on kao član SPS-a ima najmanje prava da je to pita, jer je most srušen 1999. godine i poslednje dve godine na njemu ništa nije rađeno. "Za sedam do deset dana počinju radovi na mostu. Kran dolazi iz Nemačke, svi su sporazumi potpisani. Sve zainteresovane strane smo uspeli da stavimo za sto, da razgovaramo, da rešimo probleme, tu je i AP Vojvodine i grad Novi Sad i Evropska komisija i Železnice Srbije", rekla je Mihajlović gostujući na TV Pink.
Ona je dodala da ima novca za radove, da su to lotovi koji su odavno odobreni, ali da je bilo i dodatnih radova. "Da se razumemo u građevinarsvu ne može sve u dinar da se predvidi. Dešava se često da 10 posto bude više zbog dodatnih radova, to svuda postoji, ali za to postoji poseban nadzor koji odobrava dodatne radove", naglašava Mihajlović.
Ministarka saobraćaja je dodala da će direktor Srbijagasa biti pozvan i na početak radova , ali i na završetak, na otvaranje mosta. Govoreći o pripremi elektrana i snabdevenosti energentima za zimu, ona je rekla da su neke elektrane to učinile a da neke nisu, da će energenti biti nabavljeni za sve ali da je pitanje cene - koliko će to koštati. "Cela Evropa brine o energetskoj bezbednosti i u ovom trenutku je u energetskoj krizi i zašto bi Srbija bila izuzetak. Naravno da će se energenti nabaviti, ali je pitanje cene i mora da se vodi računa o tome", naglasila je ministarka.
Ona je dodala da je važno, budući da je Srbija u reformama i da nema novca, koliko će se za šta da potroši. "Grejna sezona počinje 15. oktobra i toplane je trebalo da se pripreme za to. Imale su odluku vlade iz juna meseca da obezbede mazut,a one koje koriste gas za eventualnu supstituciju gasa mazutom za najmanje sedam dana", rekla je Mihajlović.
Koliko toplana se nije spremilo za početak grejne sezone ministarka nije mogla da precizira jer, kako kaže, toplane su u nadležnosti lokalnih samouprava. "One nisu zakonom vezane za državu, a bitan su deo energetskog bilansa i to treba da se promeni", zaključila je Mihajlović.
Mihajlović je, govoreći o saniranju posledica poplava, izjavila da šteta na putnoj infrastrukturi u istočnoj Srbiji iznosi oko 105 miliona dinara. "Šteta iznosi oko 105 miliona dinara, ali bez jednog mosta koji još nije procenjen", rekla je Mihajlović.
Ona je istakla da je cilj da klizišta i mostovi budu završeni do kraja godine i da su sada prioritet nasipi, da su do 1. oktobra popravljeni svi putevi prvog i drugog reda, ali da nisu završeni klizišta i mostovi i dodala da su urađeni projekti za 15 mostova i 32 klizišta.
Mihajlović je rekla da je prilikom obilaska Krupnja i Mačkovog Kamena primećeno da nije bilo puta zbog klizišta, za šta je neophodno uraditi projekat na potpornim zidovima i da su na deonici od osam kilometara primećena četiri klizišta. "Srbija jeste u klizištima i to se sada pojavilo u ovim poplavama kao ozbiljan problem", ocenila je Mihajlović. Ona je istakla da, kada je reč o radovima na putevima, mostovima i klizištima, ima novca, da je sedam do 10 dana potrebno da se urade projekti, da su tenderi završeni, kao i da očekuje da sledeće nedelje izvođači počnu da ulaze na teren i da će most u Koceljevi početi već da se radi za vikend. Mihajlović je istakla da su sada još veći prioritet nasipi, na čemu bi "Srbijavode" trebalo da rade.
Na pitanje o radovima na Koridoru 11 na deonici Ub - Lajkovac, Mihajlović je rekla da je inspekcija svake nedelje na terenu da bi pratila dinamiku radova, da se ta dinamika ne poštuje, da će teško moći da se ispoštuje rok koji je 30. novembar i da je "bilo javašluka". "Dešava se situacija da je ista ta firma koja ne radi četiri godine, na jednom drugom poslu u Srbiji na putu Novi Sad - Horgoš izašla 2012. sa gradilišta i nije završila posao, zbog čega mi tehnički ne možemo da primimo autoput i tužićemo je zbog toga", najavila je Mihajlović. Upitana o tužbi koju je najavio bivši ministar Milutin Mrkonjić, Mihajlović je odgovorila da sa tim nema problem i da je raspisan tender za put, da je država "izgubila četiri godine i da će izgubiti još četiri godine na samo tom delu".
Govoreći o stranim dozvolama domaćim prevoznicima, ona je navela da je 2.800 međunarodnih dozvola navodno izgubljeno, a da nije izgubljeno, nego da se pojavilo na crnom tržištu, da izdavanje dozvola košta između 10.000 i 15.000 dinara, a da su prodavane po ceni od oko 10.000 evra. "Sve smo blokirali", rekla je Mihajlović i dodala da je od 18.000 dozvola, koliko je izdato, samo 9.000 iskorišćeno po pravilu i da je 30 odsto vraćeno neiskorišćeno. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je istakla da je prethodni ministar u tom resoru ostavio puno nerešenih problema i da je nasledila gotovo 30.000 predmeta iz sektora građevinarstva i dodala da u ministarstvu dnevno rešavaju 30 predmeta.
Datum: 03.10.2014        Izvor: Tanjug