O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Milionske štete zbog dogovora u četiri oka
BEOGRAD - Potpredsednica vlade, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović predstavila je danas liste izvođača radova po kojima je 327 firmi na beloj, a 213 na crnoj listi i poručila da država hoće da pomogne zdravim firmama. Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da od ukupno 540 firmi - 87 je takozvanih fantomskih firmi u kojima nema ni jednog zaposlenog.
Mihajlović je istakla da je zbog haosa u građevinarstvu napravljena šteta državi od više milijardi dinara zbog "dogovora u četiri oka", kao da je "neko to dozvolio u prethodnom periodu i da očekuje od nadležnih organa da se time pozabave". Ona je, takođe, naglasila da će 2015. biti godina gradnje u Srbiji i da zato mora da se uvede red i zna ko može da učestvuje u projektima koje finansira država. Kako je rekla, naredne godine će se masovno graditi infrastrkturni objekti, a relizovaće se i ranije najavljena jeftina stanogradnja u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
U 2015. će se raditi, prema rečima Mihajlovićeve, modernizacija 63 km pruge na Koridoru 10 od početka februara, zatim od leta radovi na pruzi Beograd - Budimpešta, Žeželjev most, počeće rekonstrukcija pruge Beograd - Bar, zatim koncesiona gradnja dve deonice na Koridoru 11 u saradnji sa Kinezima, od Beograda do Obrednovca i od Preljine do Požege i još mnogo projekata. Kako je rekla, 398 firmi od kojih su neke i na beloj listi imaju ukupan poreski dug od 67 miliona evra. "Bele i crne liste će se revidirati na svakih mesec i po dana i cilj je ministartsva da što više firmi bude na beloj listi i da se nateraju preduzeća da poštuju rokove, obaveze prema državi, radnicima i drugo", rekla je Mihajlović, ističući da sve firme koje su na crnoj listi neće moći da učestvuju u projektima koje finansira država.
Ona je takođe najavila da bi do polovine 2015. godine trebalo da bude napravljen softver koji će automatski menjati crne i bele liste, tako da taj posao ne mora da obavlja radna grupa. "Na crno u građevinarsvu radi između 30.000 i 40.000 radnika", rekla je Mihajlovć. Prema njenim rečima, u narednom periodu biće doneti i kriterijumi za ocenu kvaliteta izvedenih radova, a privatne i državne firme neće biti isto tretirane, s obizorm da su u povoljnijem položaju preduzeća koja dobijaju pomoć od države. Bele i crne liste izvođača su napravljene na osnovu Konvencije 94 Međunarodne organizacije rada, koja je ove godine ratifikovana u parlamentu.
Govoreći o haosu u građevinarstvu, Mihajlović je istakla da više neće moći da se prave objekti bez ijednog papira, tako da tu nisu samo krive firme već i lokalne samouprave, jer su dozvoljavale da se gradi "iz njive u njivu", kao i da radovi traju po 10 godina. Među prvih 15 najbolje rangiranih preduzeća su: JP Putevi Srbije, Simens, Beograd-put, Kablovi iz Jagodine, JKP Naisus iz Niša, Institut za puteve, Putevi Užice, Vojvodinaput, JKP Novi Sad, Lafarž... Među 15 najlošije rangiranih su: Mostogradnja, Geakonstrakšn Pukovac, Partizanski put, Preduzeće za puteve "Beograd", Vizus iz Beograda, Dajmantopulos-domiki iz Vranja, Milikat-konstrakšn iz Vranja, Peštan Bukovik, Iter-kop Šabac, Gemaks iz Beograda, zemunski Planum i druge firme.
ŽELEZNICE DOBIJAJU DIREKTORA DO KRAJA GODINE Železnice Srbije bi do kraja ove godine trebalo da dobiju novog direktora, izjavila je Mihajlović dodajući da očekuje od vlade da raspravlja o tome. "Rekla sam da će Železnice Srbije dobiti direktora do kraja godine i stojim iza toga, konkursna komisija je završila svoj posao i izabrano je nekoliko kandidata i očekujem od vlade da o tome raspravlja", rekla je Mihajlović novinarima u Vladi Srbije. Ona je, takođe, najavila da bi u januaru trebalo da bude završeno pripajanje Koridora Srbije javnom preduzeću Putevi Srbije. "Nije još završeno spajanje Puteva Srbije i Koridora Srbije i eto to smo planirali da uradimo u ovoj godini, a nismo uspeli. To je pripremljeno i dobili smo sve što je potrebno od međunarodnih finansijskih organizacija koje finansiraju koridore odnosno određene infrasturukturne projekte", istakla je Mihajlović. Kada u januaru bude završeno spajanje ta dva preduzeća, biće raspisan konkurs i imenovan novi direktor koji će upravljati Putevima Srbje.
NOVINARI IMAJU PRAVO DA PITAJU Nosioci javnih funkcija su dužni da daju odgovore na pitanja novinara, izjavila je Mihajlović povodom najave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će na sudu potražiti pravdu učestalih napada medija i pojedinaca na njega. "Mislim da svako može da tuži svaku novinu ukoliko smatra da to treba da uradi, ali sa druge strane mislim da vi novinari imate puno pravo da pitate svakog trenutka sve nas koji smo u javnom životu, kakva god da nam je funkcija - predsednika, premijera, potpredsednike (vlade), ministre, direktore... i mi smo dužni da vam odgovorimo", rekla je Mihajlović u Vladi Srbije odgovarajući na pitanja novinara. Nikolić je gostujući na TV Pinku rekao da su napadi na njega prevršili svaku meru i da iskreno razmišlja o tome da zaštitu potraži na sudu kako bi sud i javnost utvrdili "ima li kraja provociranju predsednik republike lažima i izmišljotinama".
Na Pupinovom mostu biće povećana brzina Na mostu preko Dunava između Zemuna i Borče biće uskoro izmenjeno ograničenje brzine koje je sada svega 50 km na sat, najavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. "Već smo dali nalog da se to ispravi", rekla je Mihajlović novinarima u Vladi Srbije komentarišući tvrdnje novinara da je ta brzina potpuno neodgovarajuća za tu saobraćajnicu i da retko ko poštuje to ograničenje brzine.
Ona je naponula da to nije bilo na Ministarstvu već na upravljaču puteva, koji je zadužen za kilometražu, ali da je njeno ministarstvo dalo nalog da se to ispravi. Kada je reč o biciklističkoj stazi sa tablom za nigde, kako je rekla, i tu će biti popravljen projekat. Premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, svečano su 18. decembra otvorili Pupinov most zajedno sa pristupnim saobraćajnicama dugim 10 km.
Datum: 30.12.2014        Izvor: Tanjug