O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
FOLIĆ: Veliki odziv na konkurs za uređenje trgova Beograda
Kako bi glavni grad bio što uređenij, gradska uprava pokrenula je izradu knjige standarda gradskog mobilijara, uređenja fasada i obnovu tri velika gradska trga, izjavio je glavni urbanista grada Beograda Milutin Folić i naveo da je na konkursu za uređenje gradskih trgova zabeležen veliki odziv, prenosi Beoinfo.
- Krajem decembra prošle godine raspisali smo konkurse za uređenje Trga Republike, Terazije i prostora ispred Doma narodne skupštine. Na konkurs se prijavilo i preuzelo dokumentaciju više od 50 arhitekata i očekujemo da u martu, kada prvi stepen bude gotov, već dobijemo neke ideje koja će nam omogućiti da za drugi deo konkursa izaberemo najbolja rešenja - podlogu za uređenje tih prostora - rekao je Folić za TV "Pink".
Govoreći o izradi knjige standarda, on je istakao da su do sada postojale različita rešenja za pojedine lokacije, gde se nije poštovao estetski standard, pa su tako na istoj lokaciji postojali različiti tipovi mobilijara.
- Različiti ivičnjaci, klupe, kante za otpatke, prelazi imeđu kolovoza i trotoara nose vrlo neprijatnu sliku, i po prvi put u istoriji Beograda imaćemo knjigu standarda koja će podeliti grad na određene zone sa vlastitim standardima - najavio je Folić.
Centralna zona će tako imati svoj standard, sa tačno određenim tipom mobilijara, kantama, klupama, popločavanjem, dok će drugi delovi grada imati nešto moderniji pristup, poput Novog Beograda, gde će se primeniti rešenja koja će biti u skladu sa takvom arhitekturom.
- Cilj nam je da uvedemo red u toj oblasti, a početak tog proseca je usvajanje odluke na protekloj sednici gradske skupštine o izgledu bašti, po kojoj tende i suncobrani moraju biti jednobojni (u tri nijanse - beloj, crnoj i bež boji). Takođe smatramo da zimske bašte ne smeju biti zatvorene, poput klasičnih objekata, već otvorene, ali sa zastorima koji mogu biti do određene visine i sa grejačima - rekao je Folić.
Premao njegovim rečima, za Cvetni trg i Terazijske padine preuzeta su prvonagrađena rešenja sa proteklog konkursa.
- Za Cvetni trg rešenje je već završeno i od njega želimo da napravimo reprezentativan trg. U nivou Ulice Kralja Milana biće napravljen plato koji će stepeništem biti spojen sa Njegoševom ulicom, a sve će to pratiti sadašnji izgled Jugoslovenskog dramskog pozorišta, sa kojim ovaj prostor treba da bude spojen u jednu estetsku celinu - objasnio je gradski arhitekta.
Terazijska padina takođe ima svoje rešenje i u gradski zvaničnici su u kontaktu sa autorom, a sredstva za oba prostora, kako je najavio Folić, pokušaće da pronađu kroz donatorstva, uz određeno učešće grada.
Govoreći o projektu "Beograd na vodi", glavni gradski urbanista podsetio je da se radi o projektu od nacionalnog značaja i da grad Beograd u planskom smislu na vreme ispunjava sve svoje obaveze, prenosi Beoinfo.
Datum: 02.02.2015        Izvor: eKapija