O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Dozvola za 28 dana
Počela objedinjena procedura za izdavanje građevinskih papira. Nema obigravanja oko šaltera, zahtevi se predaju na jednom mestu
BEOGRAD je spreman za izdavanje građevinskih dozvola u roku od 28 dana kao što je i predviđeno novim Zakonom o planiranju i izgradnji. U ovo je u ponedeljak, Siniša Mali, gradonačelnik prestonice, uverio Zoranu Mihajlović, resornog ministra, koja je u prvoj kontroli primene zakona posetila beogradsku upravu u Ulici 27. marta gde je smešten šalter za objedinjenu proceduru. Prvog dana zvanične primene zakona u gradskoj upravi podnet je jedan zahtev za građevinsku dozvolu.
- Zahvaljujući objedinjenoj proceduri izdavanja građevinskih dozvola, investitori više neće ići od šaltera do šaltera, od javnog preduzeća do javnog preduzeća, od ministarstva do ministarstva, tražeći mišljenje, uslove i biti na neki način ponižavani - istakla je Mihajlovićeva. - Taj posao sada preuzima lokalna samouprava i grad je taj koji mora da pribavi sva mišljenja, osnovne i dopunske uslove koji su potrebni, da bi se dobila građevinska dozvola. Verujem i sigurna sam da će se u Srbiji pokazati da stvari mogu da funkcionišu i moj poziv svima je - uključite se, jer ovo je mogućnost da se u Srbiji mnogo više gradi i mnogo više radi. Predugo dajemo argumente da nešto ne može i stalno to slušamo. Ovaj zakon je našao način kako nešto može, a može građevinska dozvola da se dobije za manje od mesec dana. Građani će sigurno biti zadovoljniji, jer će i u Beogradu i u svim lokalnim samoupravama viđati više kranova i više gradilišta.
Ministarka je naglasila da je objedinjena procedura prvi korak za elektronsku građevinsku dozvolu koja će se izdavati od 1. januara 2016.
- Beograd će kao najveća lokalna samouprava biti primer ostalima, pokazaće da može i da zna kako se primenjuje zakon - naveo je Siniša Mali. - Sve po pitanju objedinjene procedure je spremno. Treba dati šansu celom procesu da zaživi na pravi način, jer to je nešto novo za građane i investitore i na nama je da u roku od 28 dana od dana pokretanja postupka izdamo građevinsku dozvolu, čime činimo veliku stvar za ovu zemlju. Država i grad gubili su desetine miliona evra zato što su investitori dolazili i odustajali od investicija u Srbiju i Beograd, jer jednostavno nisu mogli da se snađu u moru dokumenata. Imate primer investitora za stari savezni „MUP, za hotel Jugoslaviju“, svi su oni od 2005. godine u nekom lavirintu propisa, dozvola, saglasnosti. Oni mnogo očekuju od ovog zakona. Sada se otvara mogućnost da se svima njima ubrza procedura.
Gradonačelnik je istakao da je grad korigovao cenovnik i zone za plaćanje doprinosa za uređenje zemljišta. Do juna će početi javna rasprava oko generalnog urbanističkog plana Beograda i osam planova generalne regulacije, čime će kompletna teritorija grada bila pokrivena planskim dokumentima.
Datum: 03.03.2015        Izvor: Novosti