O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Most na Adi bez tramvaja i 2015
Beograd -- Metro preko Mosta na Adi sačekaće budućnost, međutim, ovom saobraćajnicom Savu neće skoro preći čak ni tramvaji.
Rok za završetak projekta za izradu tramvajske pruge je pomeren za kraj juna, tako da je izvesno da ni šine ove godine neće premostiti Savu, a kamoli tramvaji. Krivci za odlaganje posla nisu projektanti, već gradske birokrate i njihovi neusklađeni zahtevi, pišu Večernje novosti. Naime, Sekretarijat za saobraćaj ne zahteva da tramvajska pruga bude usaglašena sa budućom trasom lakog šinskog transporta, dok Direkcija za javni prevoz predviđa da postojeće saobraćajne veze podržavaju uvođenje buduće trase metroa.
Prema potpisanom ugovoru, ponuđač je imao 200 dana za završi posao, pa je prvobitni rok za završetak posla bio 28. 11. 2014. Međutim, zbog nastalog problema koji zahteva usaglašavanje stavova po pitanju ovog projekta, pomeren je za 30. jun ove godine.
U obrazloženju za izmenu ugovora navodi se da postoji neusklađenost između raznih planova. U uslovima za izradu projekta tramvajske pruge zahteva se da ona, uključujući i vezu ka Rakovici, bude u funkciji budućeg metroa. Što znači da veza Novi Beograd - Rakovica mora da se preprojektuje, a to bi iziskivalo veliko pomeranje, pa bi projekat više koštao i zahtevao dodatno vreme za izradu.
S obzirom na to da obezbeđenje veze za Rakovicu zahteva rekonstrukciju mosta preko železničke pruge, i dodatna sredstva od četiri miliona evra, nadležna komisija smatra da je neophodno dodatno ispitati potrebu za ovim uslugama, ali i usaglasiti stavove relevantnih učesnika po pitanju projekta.
Datum: 18.03.2015        Izvor: B92