O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Udružuju se makedonski i srpski građevinari
BEOGRAD - U Privrednoj komori Srbije (PKS) danas je održan Poslovni forum Srbije i Makedonije, a predsednik te komore Marko Čadež je najavio da će u narednom periodu biti razmatran zajednički nastup građevinskih firmi dveju država u konzorcijumima na velikim međunarodnim tenderima.
Čadež je rekao da je za april planiran skup građevinskih firmi dveju zemalja na kome će se govoriti o zajedničkom nastupu preko konzorcijuma na međunarodnim tenderima jer domaće kompanije nisu u stanju da se nose sa inostranom konkurencijom.
"Naše kompanije, i srpske i makedonske, nisu dovoljne velike da bi mogle da učestvuju na velikim međunarodnim tenderima, zato je potrebno da se udruže", rekao je on.
Čadež je ukazao i da su politički odnosi Makedonije i Srbije intenzivirani, što je preduslov i za jačanje ekonomske saradnje dveju država koja se bazira pretežno na trgovinskoj razmeni i prošle godine je premašila 644 miliona evra.
"Za Srbiju, koja ključ ekonomskog oporavka vidi u izvozu, Makedonija je utoliko važniji partner jer je to sedmo izvozno tržište, i jedno od onih na kojima beležimo suficit", naveo je on.
O tome koliko je veliki prostor za proširenje saradnje, Cadež je izneo podatak da tek desetak makedonskih firmi ima predstavništva u Srbiji, a 20 srpskih u Makedoniji.
"Potencijal za rast je zaista veliki", ukazao je prvi čovek PKS-a. Tokom poslednjih 10 godina kompanije iz Srbije investirale su u Makedoniji oko 80 miliona evra, dok su, kako je istakao, makedonske investicije u Srbiji u tom periodu bile oko dva miliona evra.
Ambasador Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko je rekla da su politički odnosi između Srbije i Makedonije dobri u svim segmentima.
Ona je ukazala i da je zajednička sednica dve Vlade u Skoplju koja je održana u februaru bila izuzetno konstruktivna jer su na njoj razmatrane sve teme od zajedničkog interesa.
Na forumu je istaknuto i da je poslovna klima u Makedoniji sve bolja i kao primer navedeno to što je u pogledu poreske politike, Makedonija najjeftinija lokacija za biznis u Evropi.
Datum: 19.03.2015        Izvor: RTV