O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Mihajlović: Od 2016. elektronske građevinske dozvole
Potpredsednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da će 2015. godina biti godina gradnje i najavila da će od 1. januara 2016. godine biti moguće elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.
Mihajlović, koja je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukure, potpisala je danas u Vladi Srbije sa predstavnicima NALED-a, USAID-a i GIZ-a, Memorandum o razumevanju, čiji je cilj saradnja na uspostavljanju elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola.
- Srbija želi da ide napred, revolucionarni korak su izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, a od sledeće godine krećemo sa elektonskim građevinskim dozvolama - rekla je Mihajlović.
Ona je navela da su elektronske građevinske dozvole veliki korak za Srbiju kada je reč o stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za investitore.
Prema njenim rečima, tek će se razgovarati sa donatorima koliko se koštati softverska rešenja za građevinske dozvole ali, kako je naglasila, one će doneti ne samo uštede već će obezbediti polet građevinske industrije.
- Cilj nam je da građevinska industrija ima najmanje šet odsto udela u bruto domaćem proizvodu, da se brže gradi i da se smanji korupcija u ovoj oblasti - rekla je Mihajlović.
Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, građevinska dozvola može da se dobije vrlo brzo i za mesec, mesec i po dana investitor već može da počne da gradi, dodala je ministarka.
Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević rekao je da će povodom uvođenja elektronskih dozvola biti formirana radna grupa kojoj će NALED pružiti podršku.
- Radićemo na pripremi softvera za elektronske dozvole, kao i obuku službenika u lokalnim samouravama da ga koriste - rekao je Atanasijević.
Predstavnik USAID Projekta za bolje uslove poslovanja DŽo Lauter rekao je da Zakon o planiranju i izgradnji ima veliki uticaj na ekonomiju Srbije i naglasio da su podzakonska akta uz taj propis možda čak i prvi put u našoj zemlji usvojena na vreme.
Predstavnik nemačke organizacije GIZ Sigmund Miler rekao je da je modernizacija javnih usluga ključni preduslov za brže pristupanje Srbije Evropskoj uniji.
Datum: 30.03.2015        Izvor: Blic