O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Mihajlović: Koridor 10 će biti završen do kraja 2016.
VRANJE - Koridor 10 će biti završen do kraja 2016. godine i novca za taj projekat ima dovoljno, izjavila je danas potpredsedncia Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Obilazeći deonicu Koridora 10 Vladičin Han - Donji Neredovac, Mihajlović je navela da je u poslednjih godinu dana asfaltirano 58 kilometara puta, a u planu je da ove bude asfaltirano još 120 kilometara, od čega 70 kilometara autoputa. Mihajlović je, povodom godišnjice rada tog ministarstva, istakla da se u poslednjih godinu dana u Srbiji gradi 10 puta više nego što je bio prosek prethodnih 10 godina i poručila da se mora nastaviti sa tim da bi Srbija postala važna tranzitna zemlja. Ona je naglasila da je obezbeđen novac za Koridor 10, izuzev za poslednjih osam kilometara i očekuje da će i to biti ugovoreno u narednih mesec dana.
Ministarka je kazala da novac nije problem, već je problem bio upravljanje i nadzor nad projektima i naglasila da sada u okviru resornog ministarstva posoji poseban sektor upravljanja projektima, koji se bavi i otklanja sve probleme. "Deonica Vladičin Han - Donji Neredovac je dobar primer kako se radovi odvijaju u planiranom roku i na toj deonici je već urađeno 60 odsto posla", rekla je Mihajlović, podsetivši da je izvođač radova na tom delu grčka kompanija "Terna". Komentarišući dinamiku radova koju izvodi grčka kompanija Aktor na Koridoru 10, Mihajlović je rekla da je to ministarstvo upozoravalo preduzeće Koridori Srbije da procenat radova koje izvodi Aktor nije zadovoljavajući i da je stanje alarmantno. "Očekujemo da Koridori Srbije upozore to grčko preduzeće da završe svoj posao, a ako ne mogu, zna se šta se u toj situaciji radi", rekla je Mihajlović.
Ministarka je istakla da se slaže i sa tim da, ukoliko je potrebno, nadležni organi prekontrolišu sve ugovore koje ta kompanija ima sa Koridorima. Zamenik direktora Koridora Srbije Milovan Bekrić naveo je da je deonica Koridora 10 od Donjeg Neredovca do Vladičinog Hana duga 26,3 km i da je vrednost radova na sva tri lota te deonice 74 miliona evra. On je najavio završetak te deonice do kraja ove godine i dodao da će se nastojati da se dinamika radova sa te deonice preslika i na ostale delove Koridora 10.
Bekrić je ukazao da je Grdelička klisura ubedljivo najteža deonica na Koridoru 10 i da se radovi izvode u skladu sa mogućnostima i problemima koji se javljaju na terenu. "Pokušavamo da što brže i bolje radimo i rešavamo probleme u saradnji sa resornim ministarstvom i gledamo da nijedan dan ne produožimo rokove, a svako ko to bude uradio moraće da ima dobro obrazlozozenje za to", poručio je Beklić.
Verujem da će se spojiti Koridori i Putevi
Ministarka Mihajlović izjavila je da očekuje da vlada sprovede odluku o spajanju preduzeća Koridori Srbije i Putevi Srbije. Vlada je tu odluku donela u avgustu prošle godine, jer su sve analize pokazale da je spajanjem tih preduzeća moguće ostvariti uštede od 25 odsto. "Verujem da će vlada tu odluku realizovati bez obzira koliko vremena je prošlo i da nećemo gubiti vreme na stalnom ukrštanju jednog i drugog preduzeća", poručila je Mihajlović novinarima u Vranju.
Nikada više čekanje dozvole duže od 28 dana
Mihajlović je u Vranju privatnom investitoru iz tog grada koji je na građevinsku dozvolu čekao 965 dana, uručila dozvolu izdatu po novoj, ubrzanoj proceduri, "Ovo je poslednji put da iko čeka građevinsku dozvolu duže od 28 dana, koliko je zakonom predviđeno", rekla je Mihajlović novinarima u Vranju posle uručenja dozvole. Ona je ukazala da se sada ceo proces prebacuje na lokalne samouprave - gradove i opštine i da su oni ti koji treba da obezbede sve što je potrebno potencijalnim investitorima. "Nema više da se ide od jednog do drugog, da se traži, da se moli, potkupljuje", rekla je Mihajlović i dodala da očekuje da će sada investitori biti zadovoljniji.
Ministarka je kazala da su procene da je po novoj ubrzanoj proceduri do sada izdato više od 1.000 građevinskih dozvola. Ona je napomenula da se sakupljaju podaci o lokalnim samoupravama i da je sada prijavljeno 850 izdatih građevinskih doozvola po novoj proceduri, ali nisu sve lokalne samouprave dostavile podatke.
Mihajlović je rekla da je zadovoljna brzinom izdavanja tih dozvola po tom novom modelu, istakavši da je očekivala više problema na nivou lokalnih samouprava. "Za sada nije bilo nikakvih kazni za lokalne samouprave, ali od 1.maja kontrole će biti rigoroznije", poručila je Mihajlović. Ona je dodala da je sada na opštinama da se međusobno takmiče u privlačenju investitora, jer će svaka kompanija otići u onu opštinu u kojoj se brže dobija građevinska dozvola.
Datum: 24.05.2015        Izvor: Tanjug