O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Novi izgled za Terazije, Trg Republike i Trg Nikole Pašića
U Skupštini grada predstavljeni su konkursni radovi za uređenje tri centralna beogradska trga, a prva nagrada pripala je autorima Zoranu Dmitroviću i Zorici Savičić, čija će rešenja biti primenjena.
Žiri je u obrazloženju odluke naveo da rad odlikuje nepretencioznost, svedenost i osećaj za meru, da je svaka od tri projektovane celine rađena specifično kao jedinstven ambijent sa svojim karakteristikama, kao i da ne predodređuje unificiran pristup.
Glavni gradski urbanista Milutin Folić rekao je na otvaranju izložbe da je značaj radova veliki, jer su Trg Nikole Pašića, Terazije i Trg Republike najznačajniji prostori u gradu i predstavljaju izlog Beograda.
Prema njegovim rečima, na konkurs za uređenje centralne zone, koji je raspisan krajem prošle godine, pristiglo je 30 radova, od kojih je u uži izbor ušlo pet a žiri izabrao prvu, drugu i treću nagradu.
Folić je naglasio da je ideja projekta da gradsko jezgro postane funkcionalnije i dodao da nagrađene arhitekte vidi kao buduće saradnike.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je namera da se saobraćajno reši centar grada, kako bi se saobraćaj nesmetano odvijao, ali i da pešaci dobiju prednost.
"To je strategija i vizija svih glavnih gradova u Evropi, da centar grada bude za pešake i to ćemo uraditi i mi u Beogradu u narednih nekoliko godina", rekao je Mali.
Izložba će od 20. maja biti postavljena u zgradi Gradske uprave na Trgu Nikole Pašića gde će građani moći da je pogledaju svakog radnog dana od 9 do 14 sati, do 19. juna.
Datum: 20.05.2015        Izvor: N1