O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Mihajlović: Od sutra gradimo autoputeve pod pepela
Ministarka građevine Zorana Mihajlović rekla je da će od sutra u Srbiji pepelom iz termoenergetskih objekata moći da se grade auto-putevi, aerodromske piste i železnička infrastruktura. Ističe da već imamo 200 miliona tona pepela na deponijama, kojim može da se izgradi, na primer auto-put od Beograda do Londona, dug 2.000 kilometara.
Mihajlović je, tokom obilaska TENT B u Obrenovcu, gde se nalazi deponija pepela, rekla novinarima da sutra stupa na snagu uredba o korišćenju pepela u putogradnji i infrastrukturi i dodala da će prva deonica na kojoj će biti isprobana upotreba pepela biti na Koridoru 11, kod Mislođina, nedaleko od Obrenovca, u dužini od 200 metara.
"Na Koridoru 11 gradnja jednog kilometra autoputa u proseku košta sedam miliona evra, a korišćenjem pepela će biti ostvarene uštede od 1,4 do 1,8 miliona evra po kilometru", naglasila je Mihajlovićeva.
Istakla je da se u Srbiji trenutno gradi oko 240 kilometara autoputa na Koridorima 10 i 11 i izrazila očekivanje da će se pepeo koristiti kao materijal.
"Ako konzorcijum domaćih preduzeća dobije na tenderu posao izgradnje osam kilometara autoputa na Koridoru 11 na deonici Srpska Kuća-Levosoje na jugu Srbije, nadam se da će koristiti pepeo", rekla je ministarka.
Ona je rekla da će se pepeo EPS-a, čija je ukupna vrednost milijardu evra ustupati besplatno za državne projekte, dok će u ostalim slučajevima morati da se plati.
Mihajlović je naglasila da ne postoji nijedan razlog da se pepeo u Srbiji ne koristi za gradnju, s obzirom da se više od 50 godina koristi u Evropi i svetu.
"To je resurs koji moramo da koristimo, neke zemlje imaju naftu, neke gas, a mi smo bogati letećim pepelom koji možemo da iskoristimo", rekla je potpredsednica vlade, dodajući da pepeo u Srbiji trenutno zauzima 1.400 hektara plodne zemlje.
Mihajlović je rekla da treba što pre da počemo da koristimo pepeo jer ćemo tako smanjiti troškove životne sredine, s obzirom da EPS trenutno za deponovanje pepela izdvaja 50 miliona evra godišnje.
Kako je rekla, upotrebom pepela povećaćemo broj kilometara koji možemo da izgradimo i smanjićemo upotrebu neobnovljivih materijala, kao što su šljunak, kamen i pesak.
Mihajlović je dodala da pepeo treba što pre da koristimo i zato što će EPS od 2017. godine imati dodatnu obavezu za životnu sredinu, odnosno dodatna plaćanja zbog uskladištenog pepela.
Datum: 02.07.2015        Izvor: Blic