O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Krajem septembra početak realizacije "Beograd na vodi"
BEOGRAD - Početak radova na realizaciji projekta "Beograd na vodi" planiran je za kraj septembra, kada će se graditi stambeni objekat koji će imati više od 68.000 kvadrata, najavio je danas glavni beogradski urbanista Milutin Folić. Folić je za Radio Beograd, kako prenosi Beoinfo, rekao da prva A faza podrazumeva izgradnju stambenog objekta, hotela, kula i šoping mola, a da će se nakon toga ići sa gradnjom nekoliko sledećih objekata.
"To je projekat koji će trajati narednih 30 godina. Ali ono što je najvažnije je da se u okviru ovog projekta izuzetna pažnja posvećuje javnim prostorima, dakle uređenju javnih prostora", naglasio je Folić. Dodao je da je na prostoru na kojem će se prostirati "Beograd na vodi" uklonjeno 233 objekta u poslednjih godinu dana i da je raseljeno više od 90 porodica koje su živele u nehumanim uslovima. Folić je napomenuo da se u glavnom gradu Srbije trenutno realizuje nekoliko važnih projekata, među kojima je i projekat "IME", koji promoviše prioritete u strategiji razvoja Beograda.
"Nadamo se da će taj projekat, koji objedinjuje 20 potprojekata, u narednih nekoliko godina doprineti da Beograd izgleda i lepše i prijatnije", rekao je Folić, dodajući da će Cvetni trg uskoro moći da se vidi u novom ruhu, jer će biti nivelisan sa Kralja Milana i faktički će se utapati u Njegoševu.
Na tom trgu će se, kako je dodao, očuvati hrast star više od dva veka.
Podsećajući da je počela rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića, Folić je naveo da će i ta ulica postati pesačka, da će imati drvored, biti popločana istim jablaničkim kamenom kao i Knez Mihajlova.
Kada je reč o beogradskom metrou, glavni urbanista je rekao da se trenutno rade analize gde bi trebala da bude prva linija i koja vrsta metroa će biti, a na šta stručnjaci moraju da odgovore.
"Metro nije nešto što mi možemo da završimo, možemo možda da ga započnemo, kao što mi sada završavamo Prokop i druge objekte predviđene još sedamdesetih godina projektom Beogradski čvor, čitavoj mreži pruga, tunela, mostova koja treba da omoguće izmeštanje pruge koja ide oko Kalemegdana, zatim izmeštanje železničke stanice na Prokop, kao i izmeštanje iz Savskog amfiteatra teretnog terminala u Makiš i drugo. To su projekti koji su izuzetno veliki i na koje ne možemo da računamo da će biti brzo gotovi", rekao je Folić.
Datum: 18.08.2015        Izvor: Tanjug