O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Mihajlović: Oko 130 puta jeftinija legalizacija
BEOGRAD - Bespravno sazidani objekti biće legalizovani po ceni nižoj i do 130 puta, a šansu da ozakone svoje kvadrate imaće i oni vlasnici koji do sada nisu podneli zahtev za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole, izjavila je potpredsednica vlade Srbije, Zorana Mihajlović. Vlasnicima će, uz prijavu, biti potrebna samo dva dokumenta - izveštaj zatečenog stanja i dokaz o svojini, dodala je Mihajlovićeva za današnje "Večernje novosti". Ona je rekla i da je reč o novim rešenjima za legalizaciju bespravno sazidanih zdanja, koja bi Skupština mogla da usvoji već u oktobru.
"U Srbiji danas ima ukupno 1.476.433 nelegalnih objekata, što je 30 odsto ukupnog broja izgrađenih zdanja. Takvo stanje je neodrživo, crta mora da se povuče i zato smo pripremili novi zakon o ozakonjenju. Ali, za razliku od dosadašnjih, ovaj zakon će omogućiti svima da brzo, lako i jeftino ozakone imovinu", rekla je Mihajlovićeva.
Ona je dodala da oni koji su već podneli zahtev, a reč je o 771.000 objekata, neće morati da podnose nove, već će, ukoliko imaju potrebna, već priložena dokumenta, platiti taksu u zavisnosti od kvadrature i namene objekata, a nakon toga, imovina će biti upisana u svojinsku evidenciju.
Na konstataciju da za polovinu nelegalnih objekata nisu podneti zahtevi, Mihajlovićeva je odgovorila:
"Za njih, odnosno za vlasnike oko 700.000 objekata važiće takođe jednostavna procedura. Moraće da pribave samo dva dokumenta - izveštaj zatečenog stanja objekta s elaboratom geodetskih radova, kao i dokaz o pravu svojine."
Upitana koliko će po novim pravilima koštati legalizacija, Mihajlovićeva je rekla da je teško govoriti o konkretnim ciframa, jer je reč o predlogu zakona koji treba da prođe javnu raspravu i, kako se nada, biti usvojen u oktobru u Skupštini.
"Ali, ako su do sada troškovi za legalizaciju stana od 50 kvadrata u Beogradu oko 13.000 evra, po novom zakonu biće i do 130 puta manji", najavila je Mihajlovićeva.
Ona je rekla i da objekti građeni na klizištima, javnim površinama, zaštićenim zonama i mestima kao što su nacionalni parkovi, neće biti legalizovana, već srušena.
Datum: 14.09.2015        Izvor: Tanjug