O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
"Za dve godine voz BG - NS za pola sata"
Ministarka saobraćaja i infrasrukture Zorana Mihajlović kaže da će vlast srediti saobraćaj da će se za dve godine od Beograda do Novog Sada putovati 30 minuta.
Izmene zakona o železnici prouzrokovale su danas debatu opozicije i poslanika većine o stanju u Železnicama, koju je "zaokružila" potpredsednica vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović najavom da će vlast tako srediti železnički saobraćaj da će se za dve godine od Beograda do Novog Sada putovati 30 minuta. Mihajlović je rekla da je SNS 2013. godine zatekla pruge na kojima su vozovi išli brzinom manjom od 30 kilometara na čas, navodeći da je 1884. godine, kada je napravljena prva pruga od Beograda do Niša, prosečna bržina bila 40 kilometara na sat.
"DS nam je ostavila pruge sa brzinom ispod 30 kilometara na čas", rekla je Mihajlović, navodeći da se za godinu ipo Srbija po stanju infrastrukture na svetskoj listi pomerila za 19 mesta, a da se jednim delom pruge vozovi kreću 100 kilometara na sat.
Dodala je i da je za godinu ipo dana završena prva faza reformisanja Železnica Srbije.
Poslanici DS su tokom rasprave izneli tvrdnje da će prilikom transformacije tog sistema biti otpušteno oko 6.000 ljudi, što je ministarka demantovala, navodeći da je vlada u partenrskom odnosu sa sindikatima te kompanije i da otvoreno razgovara i sa njima i sa radnicima.
Poslanik Vladimir Orlić (SNS) rekao je da će predložene izmene omogućiti usaglašavanje sa standardima EU, pojednostavljenje procedura, otklanjanje praktičnih problema i obezbeđivanje kvalitetnijeg pristupa i korišćenja infrastrukture.
Poslanik SDPS Ivan Bauer kazao je da su u prethodnom skupštinskom sazivu 2013. godine doneta dva sistemska, krovna zakona o železnici i o bezbednosti i interoperabilnosti železnice kako bi se zaustavio proces propadanja železničke infrastrukture i urušavanja kvaliteta i nivoa saobraćaja.
Prema rečima Bauera, ta dva zakona su u tom trenutku predstavljala važan iskorak unapred, ali da se je njihova primena pokazala da postoje određene stvari koje mogu da se unaprede.
On je istakao da je poznato da da u poslednjih nekoliko decenija država gotovo ništa nije ulagala u železnice pa je taj vid saobraćaja pao na niske grane, što je i problem za budžet. Bauer je takođe naglasio da se sve više teretnih i putničkih operatera odlučuje za izmeštanje rute iz Srbije , što je, zaključio je, nedopustivo.
Šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić imao je zamerku na to što je predloženo da se Zakon o železnicama donese po hitnom postupku, dodajući da ne vidi kako bi osam dana, koliko bi se raspravljalo po redovnom postupku, moglo da utiče na rešavanje tog problema. SDS se slaže da je najveći deo članova zakona koji se menja dalje usklađivanje sa evropskim direktivama, ali smatra da je propušteno usklađivanje u delu koji treba obezbediti nezavisnost u radu direkcije i transparentnost u izboru.
Poslanik DS Jovan Marković naveo je da je ta stranka predložila 20 amandamana na taj zakon i da smatra da su zakonski predlozi loši. On je upitao da li u Ministarstvu smatraju da će izmena 45 članova od 111 članova zakona usvojenog 2013. bitno uticati na ostvarenje zacrtanih ciljeva, ocenivši da se izmena više od 50 odsto članova odnosi na gramatičke, jezičke, leksičke, i da nije reč o šustinskim promenama.
Datum: 09.10.2015        Izvor: B92