O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Mihajlović: Rešićemo ono što niko nije u prethodnih 20 godina
Vlada Srbije planira da u narednih godinu dana ozakoni bespravno izgrađene objekte i tako reši ono što niko nije uspeo u prethodnih 20 godina, rekla je danas potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na Zlatiboru.
Ona je razgovarala sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem o primeni Zakona o ozakonjenju bespravnih objekata, koji je zatim predstavila i meštanima te opštine. - Ne prihvatam optužbe Stamatovića da ovaj zakon štiti tajkune i kriminalce. To ne rade ni zakon ni ja, koja se ceo život borim protiv toga - naglasila je Mihajlović. Ona je rekla da će novi zakon omogućiti da od 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata 85 odsto, koje čine porodične kuće i stanovi površine do 100 kvadratnih metara, bude ozakonjeno i upisano u katastar.
- Ovo je jednokratni zakon i može se desiti da neko bolje prodje nego drugi, ali ovaj problem niko nije rešio već 20 godina, a ova vlada hoće da ga reši u narednih godinu dana. Više nije pitanje da li će onaj ko je gradio nelegalno da pokrene postupak legalizacije, jer će vas sada država odnosno lokalna samouprava ozakoniti - rekla je Mihajlovićeva.
Ministarka i Stamatović su izneli različite podatke o broju negalizovanih objekata na Zlatiboru i izdatih građevinskih dozvola. Ona je istakla da na osnovu prethodnih zakona, od 2003. godine, na Zlatiboru ima 6.010 prijava za legalizaciju objekata i pored toga još 30 do 40 odsto nelegalno izgrađenih objekata za koje nisu podnošeni zahtevi, dok je Stamatović naveo da na toj planini ima 1.200 podignutih objekata.
Mihajlović je, takođe, rekla da je u toku prošle godine izdato samo 17 gradjevinskih dozvola na Zlatiboru, a predsednik opštine Ccajetina kaže da je izdato 87 dozvola. Stamatović je, posle razgovora sa ministarkom Mihajlović, rekao da se konsultovao o primeni Zakona o ozakonjenju objekata na Zlatiboru.
- Našli smo rešenje kako da kroz opštinske odluke dodatno oporezujemo pojedine investitore komercijalnih objekata na Zlatiboru. Dobili smo uvreravanja od ministarke da neće biti moguće ozakoniti ono što je gradjeno u poslednih 15 dana na Zlatiboru, kako bi se nelegalno povećala spratnost objekata u vreme dok je jedini gradjevinski inspektor u opštini na bolovanju - rekao je on.
Stamatović je zajedno sa ministarkom Mihajlović obišao gradilišta u centru Zlatibora, a ona je najavila da će se opštini Čajetina izaći u susret oko većeg broja građevinskih inspektora.
Ministarka je komentarišući sumnje predsedsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Zakon o ozakonjenju u skladu sa Ustavom rekla da je zakon stupio na snagu 27. novembra i da se primenjuje, kao i da će tako biti sve dok se eventualno ne donese neka druga odluka.
Mihajlović je saopštila i da je sa predsednikom opštine Čajetina razgovarala danas o putnoj infrastrukturi i najavila da će Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastukture naredne godine uložiti 10 miliona evra u prilazne puteve Zlatiboru.
- Ova vlada nije donela odluku da autoput ne ide preko Zlatibora. Mi smo samo potvrdili odluku prethodnih vlada posle ekonomskih, finansijskih i ekoloških analiza da je isplatljivije, kraće i ekološki prihvatljivije zbog Tare i Uvca da autoput ide preko Peštera - rekla je Mihajlović. Ona je dodala da će se naći način da se Zlatibor bolje povežemo sa ostatkom Srbije. Mihajlović je na Zlatiboru najavila i da će naredne godine početi rekonstrukcija Fabrike vode u Užicu.
- Reviziona komisija Ministarstva građevinarstva je odobrila projekat rekonstrukcije u vrednosti od 5,3 miliona evra. Radovi će se izvoditi u dve faze, a sredstva za prvu fazu od 3,2 miliona evra obezbeđena su i planirana u budžetu Vlade za 2016. godinu - rekla je ministarka.
Datum: 03.12.2015        Izvor: Blic