O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Rekonstruisan Cvetni trg, obnova koštala 220.000 evra
BEOGRAD - Rekonstruisani Cvetni trg u centru Beograda, čija je obnova koštala 220.000 evra, danas je svečano otvoren u prisustvu gradskih čelinika i većeg broja građana. "Pre nekoliko meseci počeli smo rekonstrukciju Cvetnog trga i evo, na kraju godine, imamo priliku da ono što smo obećali i ispunimo", rekao je novinarima gradonačelnik Siniša Mali. On je naveo da je rekonstrukcija trga samo jedan korak u sređivanju centra grada, a sledeće godine će početi obnova Trga Slavija i Bulevara oslobođenja, kao i izgradnja Hotela Hilton, pa će tako taj deo Beograda u narednih nekoliko godina dobiti potpuno novi izgled.
"Cvetni trg, kao jedan od najstarijih trgova u Beogradu, sada je možda i najlepši", ocenio je Mali. Podsetivši da je pre dva dana otvorena rekonstruisana ulica Vuka Karadžića, on je najavio da će sledeće godine početi rekonstrukcija Trga Republike, Terazijaske terase, Karađorđeve ulice i Kosančićevog venca. Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će Cvetni trg u narednih godinu dana dobiti svoj duh, a na njemu će biti postavljene statue najznačajnijih srpskih glumaca, reditelja i dramskih pisaca.
"Mi ćemo, kao Skupština grada, raspisati konkurs, a naša želja je da to budu statue sa scenama iz pozorišnih predstava, nešto što Beograd do sada nije imao i mislim da ćemo na taj način dati jedan novi duh ovom trgu", naveo je Vesić. On je najavio da će 4. februara naredne godine na Cvetnom trgu biti postavljen i spomenik Borislavu Pekiću, jednom od najznačajnijih srpskih pisaca 20. veka.
Vesić je dodao da je na Cvetnom trgu dostupan i besplatan internet, a planirano je da bude uveden na još mnogo lokacija u gradu. On je napomenuo da je rekonstrukcija Cvetnog trga samo početak rekonstrukcije Njegoševe ulice, na čemu radi gradski urbanista Milutin Folić.
"Tokom ove godine zamenićemo lokale na Kalenić pijaci, a sledeće godine uradićemo projekat rekonstrukcije te pijace. Deo Njegoševe, od Kursuline ulice do Direkcije za građevinsko zemljište, biće takođe pretvoren u trg, a onda ćemo deo po deo Njegoševe ulice polako pretvarati u pešačcku zonu, naravno u skladu sa mogućnostima", objasnio je Vesić.
On se zahvalio svima koji su učestvovali u rekonstrukciji Cvetnog trga. Najveći deo novca za rekonstrukciju Cvetnog trga dala je kompanija "Delez", a otvaranju trga prisustvovao je i generalni direktor te kompanije Džon Kiricis. On je čestitao predstavnicima Grada na "sjajno" obavljenom poslu, ali i sugrađanima na strpljenju.
"Ovaj prelepi trg ostaće uspomena brojnim budućim generacijama", ocenio je Kiricis. Otvaranju Cvetnog trga su prisustvovali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, gradski urbanista Milutin Folić, više gradskih sekretara i direktora gradskih preduzeća...
Datum: 16.12.2015        Izvor: Tanjug