O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Žeželjev most: Rečni stub gotov do aprila
POSLE pauze zbog loših vremenskih prilika i novogodišnjih i božićnih praznika, u ponedeljak su nastavljeni radovi na novom Žeželjevom mostu. Na gradilištu, doduše, još nije svih stotinak radnika, koliko ih je bilo pre praznika, ali se, ipak, ponovo radi. - Najveći posao sada je čišćenje ostataka rečnog stuba starog mosta, na čijem temelju će biti podignut i rečni stub za novi most. To bi trebalo da bude gotovo do aprila, a da li će i biti, ostaje da se vidi - kaže izvor "Novosti".
Radovi su, da podsetimo, još u februaru 2011. povereni špansko-italijanskom konzorcijumu AZVI, a glavni podizvođač je beogradska "Mostogradnja". Iako su najkrupniji ostaci starog rečnog stuba očišćeni još pre dve godine, u kesonu dimenzija 40 h 25 metara ostalo je još mnogo betona. - On se specijalnom dizalicom montiranom na barži, najpre, razbija, a potom tovari na baržu i odvozi, što ide dosta sporo. Kada se to završi, preostaje šalovanje, armiranje i izlivanje novog stuba - dodaje naš izvor.
Posla je još mnogo, pa je zato i neizvesno da li će rečni stub biti gotov do aprila. Kada se to konačno desi, sa bačke i sremske obale Dunava će na stubove biti navezena po dva para čeličnih lukova. Dužina jednog para je 180, a visina 34 metra, dok je drugi dug 220, a visok 47 metara. Ukupna težina je 11.000 tona.
Prema planu, navoženje lukova, koje će biti komplikovan ali atraktivan događaj, trebalo bi da se obavi u maju. Novosađani bi tada, najzad, mogli da "u komadu" vide novi Žeželjev most.
Most je po ugovoru trebalo da bude završen još u novembru 2013, ali je zbog niza problema rok stalno pomeran. Poslednji dogovor sa špansko-italijanskim konzorcijumom je da se, konačno, to dogodi do novembra.
LUKOVI OFARBANI
PAR lukova na sremskoj obali su završeni još prošle godine i u međuvremenu su ofarbani. Na luku na bačkoj strani montirani su svi elementi, a preostalo je još da deo njih bude i zavaren.
UGRAĐENO 9.000 KUBIKA BETONA
U PET stubova Žeželjevog mosta, uključujući i rečni koji tek treba bude podignut, biće ugrađeno čak 9.000 kubnih metara betona. Da bi bili postojani, biće ojačani sa oko 3.000 tona čelične armature.
Datum: 13.01.2016        Izvor: Novosti