O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Usvojen Generalni urbanistički plan, nove industrijske zone
Odbornici Skupštine grada usvojili su Generalni urbanistički plan (GUP), kojim su predviđene nove industrijske zone, u kojima će grad najviše investirati i koje treba da služe za podsticaj novih investicija u Beogradu.
Površina teritorije koju GUP pokriva je veća od 77.000 hektara. Prema GUP-u, određeni su prostori od posebnog interesa za grad, koji su definisani kao budući veliki gradski projekti, a među njima Savski amfiteatar sa Brodogradilištem, Beograd na vodi, Blok 65 na Novom Beogradu, Ada Huja, Mostarska petlja, Privredne zone uz obilaznicu na delu Batajnica - Dobanovci, Vojni kompleks u Surčinu. Planom su predviđene nove privredne zone - uz Severnu tangentu i Pančevački put, železnički čvor Prokop, Obilaznica, Bubanj potok - Vinča sa novim mostom preko Dunava.
Urbanističke mere zaštite životne sredine su ugrađene u planska rešenja koja donosi novi GUP, a posebno se reguliše nova sanitarna deponija "Vinča".
Teritorija u okviru GUP-a je podeljena u 20 prostornih celina za koje su urađeni Planovi generalne regulacije (PGR), koji se izrađuje u dva planska dokumenta koja obuhvataju celine od 1 do 19, dok je celina 20 urađena posebno.
Plan generalne regulacije za celine od 1 do 19 obuhvata centralne gradske opštine Stari grad, Vračar, Savski venac, Voždovac, Novi Beograd, Zemun i Surčin.
Plan za celinu 20 obuhvata građevinsko područje delova opštine Palilula na levoj obali, Zvezdaru, deo Voždovca i Grocku. Usvojeni su i planovi generalne regulacije naselja Ripanj.
Datum: 09.03.2016        Izvor: RTS