O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Gasprom: Moguć prekid isporuke gasa Evropi
KIJEV, MOSKVA - Gasprom je obavestio Evropsku komisiju (EK) o mogućem prekidu isporuka ruskog gasa zbog toga što je Naftogas Ukrajine prebačen na režim avansnog plaćanja, saopštila je ruska kompanija. Rusija je prekinula isporuke gasa Ukrajini, a tranzit gasa u Evropsku uniju iznosi 185 miliona kubnih metara dnevno.
Gasprom je istakao obavezu Naftogasa da obezbedi tranzit gasa u treće zemlje u skladu sa uslovima postojećeg ugovora, i očekuje da ukrajinska kompanija striktno poštuje svoje obaveze, preneo je Interfaks. U isto vreme, Evropska komisija je blagovremeno obaveštena o mogućim prekidima tranzita gasa u slučaju da Naftogas neovlašćeno preuzima gas iz tranzitnih tokova, navodi se u saopštenju.
Gasprom je već preduzeo i preduzimaće i ubuduće maksimalne napore usmerene da spreči moguće poremećaje u tranzitu gasa za evropske kupce, dodaje se u saopštenju. "Danas je objavljeno da su isporuke gasa smanjene na nulu. Ostao je samo tranzit u evropske zemlje od 185 miliona kubnih metara dnevno", rekao je ministar energetike i rudarstva Ukrajine Jurij Prodan, a prenosi Itar tas. "Spremni smo na takav razvoj događa. Garantujemo pouzdano snabdevanje gasom ukrajinskih potrošača", dodao je ministar.
Avansno plaćanje gasa za Ukrajinu, Gasprom podneo tužbu protiv Naftogasa
Gasprom je danas od 10,00 časova po moskovskom vremenu, kada je istekao rok za plaćanje duga od 1,9 milijardi dolara, uveo za Naftogas Ukrajine avansno plaćanje gasa a istovremeno je Stokholmskom sudu tužio Naftogas za 4,5 milijarde dolara. Odluka je doneta zbog hroničnog neplaćanja Naftogasa Ukrajine, saopštio je Gasprom, a prenosi Itar tas. Neizmirene obaveze za ruski gas iznose 4,458 milijardi dolara, od toga je 1,451 milijarda za novembar i decembar 2013, a 3,007 milijardi dolara za april i maj 2014. godine, precizirao je Gasprom. Prema preliminarnom obračunu, ukrajinska strana nije platila ni za jun, a od danas Naftogas Ukrajine dobija ruski gas samo za plaćeni iznos.
Gasprom se obratio međunarodnom sudu u Stokholmu s tužbom protiv Naftogasa Ukrajine zbog neplaćanja duga od 4,5 milijardi dolara i neispunjavanja obaveza iz ugovora od 19. januara 2009. o kupoprodaji prirodnog gasa u periodu od 2009. do 2019, kao i zbog neplaćanje tekućih isporuka, navedeno je u saopštenju. Istovremeno, gas za evropske potrošače se isporučuje u punom obimu, rekao je zvanični predstavnik Gasproma, Sergej Kuprijanov. U ovom momentu Naftogas Ukrajine ništa nije uplatio Gaspromu, naglasio je on. Kako je dodao, mehanizam "uzmi i plati" je i dalje na snazi, bez obzira što je za Ukrajinu uveden sistem pretplate za gas, preneo je Itar tas. Odluka o daljim aktivnostima u vezi ukrajinskog duga za gas biće doneta danas nakon izvešta direktora Gasrpoma Alekseja Milera ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, rekao je novinarima potpredsednik vlade, Arkadij Dvorkovič. On je, na Svetskom kongresu o nafti, dodao da su, što se tiče konkretnih uslova isporuka među kojima je i avansno plaćanje, pregovori vođeni do poslednjeg momenta, a konsultacije se nastavljaju. Danas bi trebalo da bude podnet izveštaj direktora Gasproma i ministra energetike predsedniku i vladi. Posle toga će biti donete odluke, rekao je Dvorkovič.
Naftogas tuži Gasprom: Preplatili smo šest milijardi dolara
Naftogas Ukrajine je podneo tužbu Arbitražnom sudu u Stokholmu sa zahtevom da se uspostavi pravedna tržišna cena za gas koji Gasprom ispostavlja Ukrajini, saopštila je danas ta ukrajinska kompanija. Tužba takođe sadrži zahtev da se obračuna koliko je, zbog visoke cene, preplaćeno za gas koji je ruski monopolista isporučio Naftogasu Ukrajine od 2010. godine, a što prema proceni ukrajinske kompanije iznosi šest milijardi dolara, preneo je Interfaks.
Kiparski gas rešenje za centralnu Evropu?
Kipar bi mogao da snabdeva Bugarsku i druge centralno-evropske zemlje prirodnim gasom, čime bi se smanjila velika zavisnost tog regiona od ruskih isporuka gasa, izjavio je danas bugarski ministar spoljnih poslova, Kristijan Vigenin, nakon razgovora sa kiparskim kolegom Janisom Kasulidesom. Vigenin je poručio da bi Kipar mogao da ima veoma važnu ulogu u takozvanom "koridoru sever-jug", kojim bi gas bio isporučivan centralnoj Evropi preko Grčke, prenosi agencija AP.
Bugarski ministar je poručio da njegova zemlja ne može u potpunosti da nađe zamenu za ruski gas, ali da postoji opcija da Kipar u budućnosti postane dostavljač gasa, iako je tek potrebno razraditi tu ideju. Kipar je blizu svoje južne obale otkrio nalazište gasa za koje se procenjuje da ima od 3,6 do šest biliona kubnih stopa gasa, a u toku su istraživanja u cilju otkrivanja eventualnih novih nalazišta.
Datum: 16.06.2014        Izvor: Tanjug