O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
BG: Spajaju se dve najlepše tačke - atrakcija
Beograd -- Pešaci će, uskoro, lakše moći da siđu sa Kalemegdana na Savsko pristanište, jer je u planu izgradnja pasarele iznad Bulevara vojvode Bojovića. Radovi bi, najavljuju nadležni, trebalo da počnu do kraja leta, a da se završe za godinu dana.
Prema rečima gradskog arhitekte Milutina Folića, pešačka staza protezaće se od kalemegdanskog stepeništa do parkinga na pristaništu. “Sada je, gotovo, nemoguće preći na priobalje, jer u Bulevaru ne postoji pešački prelaz”, kaže Folić za "Novosti". “Plan je da pešacima omogućimo silazak na reku sa Beogradske tvrđave. Na stazi će biti instaliran i lift koji će osobama sa invaliditetom, takođe, olakšati prelazak na pristanište”, dodaje on.
Cilj ovog projekta, kako je naglasio zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, jeste da centar Beograda postane velika pešačka zona. “Ideja je da što bolje povežemo razne delove grada i da ih približimo za sugrađane i turiste”, objasnio je Mladenović. “Izgradnjom nove staze napraviće se, takozvana, kružna pešačka tura, od Knez Mihailove, preko Beogradske tvrđave i priobalja”, ističe on.
Buduću pasarelu krasiće i monumentalna skulptura koju će izraditi vajari Mrđen Bajić iz Srbije i Ričard Dikon iz Velike Britanije. Izradu ovog umetničkog dela finansiraće "Delta fondacija".
“Stazom će se, praktično, spojiti dve najlepše tačke Beograda, a skulptura će predstavljati i turističku atrakciju”, rekla je Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica "Delta holdinga".
“Vajarski rad od aluminijuma biće postavljen na pasareli, iznad lifta, iznad Beton hale”, kaže ona.
Skulptura će biti pravljena u Beogradu i Londonu, a trebalo bi do februara 2017. godine da bude završena.
Za izgradnju pasarele koja će grad koštati oko 1,2 miliona evra biće zadužena Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Izradu skulpture platiće "Delta fondacija", 300.000 evra.
Datum: 30.05.2016        Izvor: B92