O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija

 
Najnovije
Sa Kinom u projekte vredne tri milijarde dolara
Džavni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trifunović je izjavio danas da je vrednost svih projekata koji će biti realizovani sa Kinom skoro tri milijarde dolara, među kojima je i gradnja nove luke na Dunavu u Beogradu kod Pupinovog mosta okvirne vrednosti oko 280 miliona evra.
Trifunović je na međunarodnoj naučnoj konferenciji „Dunav u funkciji Novog puta svile”, koja je organizovana u Institutu za međunarodnu politiku i privredu povodom posete Srbiji predsednika Kine Sji Đinpinga, rekao da će biti realizovani važni infrastrukturni projekti u okviru mehanizma za saradnju Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope. On je naveo, na primer, da kineski Hestil preuzima Železaru Smederevo i da bi u okviru tog aranžmana biti operatori Luke Smederevo, zatim da će se zajedno graditi industrijski park, da su kineski partneri zainteresovani za izradnju novih luka i drugo.
Kako je precizirao za Tanjug, mogući koncept gradnje nove luke u Beogradu kod Pupinovog mosta je koncesioni model na bazi zajedničkog ulaganja. Trifunović je istakao da je Srbija od zemalja u regionu najviše uspela da iskoristi mehanizam CIEZ i da će mnogi aktuelni projekti dobiti svoj epilog tokom posete kineskog predsednika Srbije, koja je počela danas i trajaće do 19. juna.
On je naveo da će tokom te posete biti potpisan komercijani ugovor za gradnju Koridora 11 deonice od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 km, što je nedostajuća deonica budućeg autoputa u izgradnji od Beograda do Čačka. „Vode se pregovore i za prugu Beograd - Budimpešta za brzine do 200 km na sat”, naveo je Trifunović.
On je podsetio da su Kinezi izgradili Pupinov most koji je spojio obale Zemuna i Borče, da je u saradnji sa partnerima iz Kine počela izgradnja novog bloka B3 u Kostolcu, dok se prva faza projekta Kostolac privodi kraju, kao i da se gradi 50 km autoputa na Koridoru 11. Trifunović je naglasio da će koncept novog Puta svile pomoći da se i pomenuti projekti budu realizovani, pošto je naš geostrateški položaj i imamo zajedničke interese.
„Evropa je na tom Putu svile, pored Afrike i Azije, a ukupno će tim projektom biti obuhvaćeno 60 država. Državni sekretar je podsetio da je Dunav najduža reka na području EU, a druga u Evropi, kao i da je Dunavska komisija međunarodna organizacija koja godinama već upravlja plovidbom na Dunavu.
„Tok Dunava kroz Srbiju je dug 588 km i potpuno je funkcionalan. Hoćemo da povećamo obim prometa sa 5,5 miliona tona robe godišnje na 8,5 miliona, a broj putnika sa 74.000 na 174.000 broj putnika do 2025”.
Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Nikola Tanić je naglasio da je nauka u Kini identifikovana kao osnovni pokretač razvoja društva i države dodajući da bi trebalo po tome da se ugledamo na tu zemlju.
Tanić je kazao da Srbija i Kine u toj oblasti imaju mnoge projekte, kao i da će već sutra biti potpisan momorandum o razumevanju dva ministarastva o realizaciji velikih projekata, koji će početi od 2017. i trajati tri godine.
On je naveo, na primer, da se planira formiranje zajedničkih laboratorija i da bi možda kasnije dve zemlje mogle da osnuju i zajedničke institute.
Načelnik Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik u Ministarstvu spoljnih poslova Aleksandar Janković je rekao da je Dunav jedna od najvećih evropskih reka i da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti transporta, privrede turizma, energetike i vodosnabdevanja.
Datum: 23.06.2016        Izvor: Politika