O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija
A B V G D Dj E Ž Z I J K L Lj M N Nj O P R S T Ć U F H C Č Š
Adaptacija enterijera

Ukoliko planirate adaptaciju enterijera ili kupujete novi stan , nekoliko saveta o tome kako prepoznati pravilno i funkcionalno organizovan prostor , sigurno će vam pomoći u izboru .

Verovatno ste korišćenjem svog životnog prostora već otkrili prednosti i nedostatke istog . Funkcionalno organizovan životni prostor uveliko će olakšati njegovo korišćenje i boravak u njemu učiniti lepšim . Pravilan odnos pojedinih funkcionalnih grupa nužan je za kvalitet stanovanja , a za njegovo postizanje potrebno je slediti određena pravila .

Ulazni prostor treba da bude dovoljno velik i po mogućnosti odvojen vratima od ostalog stambenog dela zbog unošenja prljavštine i izolacije od spoljne buke . Prirodno osvetljenje nije neophodan uslov , ali u tom slučaju treba postaviti dobru centralnu rasvetu . Uz njega je potrebno vezati WC ili kupatilo kao i što kraću komunikaciju prema kuhinji . Na taj će se način maksimalno skratiti put unošenja namirnica , iznošenja smeća i sl. Ovakva međusobna pozicija rezultuje i dobrim dispozicijskim odnosom kuhinje i WC tj kupatila gde se rešavamo tečnog otpada . Skraćen komunikacioni tok između ovih prostorija direktno povećava funkcionalnost i omogućava nesmetane aktivnosti u drugim grupama stambenog prostora .

Kuhinja je najčešće povezana s trpezarijom . U modernim prostornim konceptima su kuhinja , trpezarija i dnevni boravak jedinstven prostor .

Pri tome treba obratiti pažnju na položaj prozora kao i način ventilacije kuhinje kako bi se smanjilo širenje mirisa u prostoru . Idealnu kombinaciju u ovakvoj dispoziciji predstavlja kuhinja , koja se može zatvoriti velikim kliznim vratima . Prema potrebi se ona mogu otvoriti i prostor funkcioniše kao celina . Smeštaj ostave uz kuhinju je poželjan , ali ne i neophodan . Danas se ostava najčešće rešava ugradnim ormarima , koji su sastavni deo kuhinje .

Uz jedinstven prostor kuhinje , trpezarije i dnevnog boravka je poželjno vezati balkon ili terasu , koji omogućavaju odmor na svežem vazduhu, ručak na otvorenom ili mogućnost obavljanja prljavih kuhinjskih poslova van prostora stana .

Stambeni prostor u kome je pristup kuhinji organizovan kroz dnevni boravak je loš . Stalnim prolascima iz kuhinje prema kupatilu ili drugim prostorijama narušavate mir onih koji se odmaraju u dnevnom boravku ili gledaju tv . Komunikacioni putevi moraju uvek biti organizovani na način da korisnici jedne grupe prostorija ne ometaju druge .

Spavaća soba treba biti zasebni deo stana izolovan posebnim hodnikom prema spavaćim sobama i odvojen vratima kako bi mu se omogućio mir i intimnost .

Ulazak u spavaći deo treba biti organizovan iz ulaznog prostora stana ili kuće te na taj način direktno odvojen od ostalih funkcionalnih grupa i prostorija . Može biti postavljen u sklopu neke duge prostorije , npr dnevnog boravka , uz uslov da se komunikacijom prema spavaćem traktu ne narušavaju funkcije dnevnog boravka . Nije poželjno vezati samo jednu spavaonicu uz dnevni boravak već ceo trakt , koji se sastoji od minimalno 1 spavaonice , kupatila i garderobnog prostora . Na ovaj način su obezbeđeni maksimalna funkcionalnost i komoditet , jer iz spavaće sobe u miru odlazite do kupatila i pri tome vas ne ometaju eventualni gosti u boravku . Iz ovog primera proizlaze problemi koji se javljaju ukoliko je kupatilo smeštena u drugom delu stana , a komunikacija do nje vodi kroz dnevni boravak .

Mogućnost izlaska na balkon iz spavaće ili dečje sobe je poželjna , ali ne i obavezna .Osim prostorne dispozicije , pažnju je potrebno usmeriti i na pravilnu orijentaciju pojedinih funkcionalnih grupa . Obzirom da položaj objekta i parcela uslovljavaju prostorni raspored , idealnu orijentaciju za sve stanove je teško postići .

No , ono što svakako treba izbegavati je orijentacija spavaćih soba prema severu , jer nema mogućnosti za potrebnu insolaciju prostora te kuhinje i ostave prema zapadu , zbog pregrevanja prostora i povećane mogućnosti kvarenja namirnica . Orijentacija dnevnog boravka prema severu je takođe loša , jer trajni nedostatak sunčeve svetlosti u prostoru ne deluje dobro na raspoloženje i psihu .

Osim ovih zahteva , bitan faktor za pravilan odabir stambenog prostora su broj članova porodice , način života i navike porodice te potrebna ili finansijski dostupna kvadratura stambenog prostora . Pravilnom dispozicijom nameštaja , uz odabir prostora koji zadovoljava osnovne funkcionalne kriterijume , moguće je organizovati kvalitetno stanovanje i postići zadovoljstvo svih članova porodice.