O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija
A B V G D Dj E Ž Z I J K L Lj M N Nj O P R S T Ć U F H C Č Š
Bazeni

Brižljivo planiranje bazena i izvedba su izuzetno važni , jer su naročito kod otvorenog bazena različiti materijali izloženi ekstremnim naprezanjima zbog uticaja atmosfere i temperaturnih oscilacija .

Bazen se može instalirati u bašti , po mogućnosti na južnoj strani , bez senke , sa zaštitom od pogleda i na položaju zaštićenom od vjetra.Također voditi računa i o tome da u blizini nema velikih krošnji drveća .

Bazen se treba uklopiti u položaj vrta , te se može sastojati iz dela za plivanje i zelenog dela za odmor , po mogućnosti jednake veličine . Ako je realizacija bazena predviđena tek u kasnijoj fazi ima smisla na vreme uzeti u obzir sve priključke .

Brižljivo planiranje i izvedba su izuzetno važni , jer su naročito kod otvorenog bazena različiti materijali izloženi ekstremnim naprezanjima zbog uticaja atmosfere i temperaturnih oscilacija .

Zasebna hala sa bazenom , povoljno pozicionirana u odnosu na kuću odnosno povezana natkrivenim hodnikom može se koristiti celu godinu za razliku od otvorenog tipa bazena . Osim vodene površine treba predvideti dovoljno zona za sedenje , ležanje i opuštanje .

Tehnički uređaji mogu , ukoliko je položaj povoljan u odnosu na kuću , biti smešteni zajedno sa WC - om , tušem , saunom u podrum kuće .

Tehnika bazena za plivanje

Savetujte se sa stručnjakom oko izmene vode , prelivanju , grejanju i tehnološkoj pripremi vode.Voda u bazenu za plivanje se ne može kao kod prirodnih voda prečišćavati sama .

Voda se zagađuje materijama koje se rastvaraju u vodi ( kreč , ugljena kiselina , gvožđe i mangan ) , gostima pri kupanju ( kosa , tekstilna vlakna ) , okolišem ( lišće , prašina ) , mikroorganizmima ( bakterije , alge , gljivice ) .

Pročišćavanjem vode se lebdeće ( suspendovane ) materije i zamućenje vode uklanjaju , a površina vode , dno bazena i voda u bazenu održavaju higijenskim .

Efikasan uređaj za cirkulisanje i filtriranje obezbeđuju mehaničko prečišćavanje vode . Već prema veličini i učestalosti upotrebe potrebna je sterilizacija vode ozonom ili hlorom . Kod zamućenja se dodaje koagulacijsko sredstvo koje veže lebdeće materije i spušta ih na dno bazena , odakle se čiste specijalnim uređajima .

Površina vode se čisti preko preljevnih kanalica , koje ujedno odvode zapljuskujući vodu te se prilagođava oscilirajuce nivou vode . Protivstrujno uređaj povećava upotrebnu vrednost , posebno kod malih bazena . Jačina i smer mlaza vode može se stupnjevito regulisati .

Dopunjavanje bazena vodom vrši se automatskom regulacijom nivoa vode prekočvrstog priključka ili creva . Za pražnjenje je potreban ispust sa priključkom na kanalizaciju ili pumpu .

Grejanje bazena omogućava upotrebu tokom cele godine . Moguć je i priključak na kućni kotao za grejanje ukoliko postoji grejanje iu mesecima kada inače nema grejanja ( apr-okt ).