O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija
A B V G D Dj E Ž Z I J K L Lj M N Nj O P R S T Ć U F H C Č Š
Boje za zidove

Ono što se podrazumeva pod ugodnošću često je individualno različito. Pitanje ukusa varira u pogledu izbora boje za zidove , osećaja temperature ili stila uređenja . Zato je prilikom krečenja zidova prednost poznavanja delovanja boja na ljude , a ne samo odluka o omiljenoj boji za zid .

Generalno crveni , narandžasti i žuti tonovi daju prijatnu atmosferu te se smatraju stimulirajućim i živahnim . I sobna temperatura se u tako obojenim prostorijama oseti višom , a olakšava i intelektualnu koncentraciju . Umirujuće i relaksirajuće delovanje međutim nude hladne boje zelena , plava i ljubičasta . One smanjuju apetit , dok se za tople boje smatra da podstiču apetit .

I kod toplih i hladnih tonova kod boje treba voditi računa o tome da boja zidova ne bude drečava . Drečave boje naime ne pojačavaju delovanje , one pre proizvode nemir ili čak agresivnost . To su atributi kojih se svako treba odreći. Isto važi za kombinacije komplementarnih boja na primer plava i narandžasta . Takve kombinacije boja u stambenom području smatraju se smetnjom .

Kako bi ceo stan zračio ugodom , a ne samo jedna soba trebalo bi prostorije oličiti različitim bojama prema njihovoj nameni . Za spavaću sobe preporučuju se hladne boje . Plava zidna boja osigurava primer uravnoteženost i relaksira nakon napornog radnog dana .

Za živahnu , pre svega udobnu dnevnu sobu dolaze u obzir crveni , narandžasti i žuti tonovi . Ti topli tonovi osiguravaju ne samo osećaj životne radosti i sigurnosti , već tamnije nijanse čine prostor manjim pa tako i lepšim . Vodite računa da tamnije boje na zidovima i plafonima deluju deprimirajuće .

Kuhinju zajedno sa trpezarijom treba ličiti živahnim , toplim bojama koje podstiču apetit , dok su za kupatilo pogodne hladne boje u plavim i zelenim tonovima .

Različitim tehnikama bojenja kao što je recimo tehnika brisanja boje za zidove se naglašavaju i kombinuju jedna s drugom . Izbegavajte jake kontraste da iz ugodne ne bi stvorili iritirajuću atmosferu.