O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija
A B V G D Dj E Ž Z I J K L Lj M N Nj O P R S T Ć U F H C Č Š
Brušenje parketa

Osim kod gotovog parketa , koji ima lakiranu površinu , sve druge vrste parketa se moraju brusiti i tretirati lakom ili uljem . Ukoliko želite obnoviti stare podove obložene parketom , morate ih najpre brusiti te zatim lakirati ili nauljiti .

Da bi dobro izbrusili parket - bez obzira radi li se o novom ili starom parketu - potrebna je odgovarajuća mašina za brušenje . Ručno brušenje , čak i u malim prostorijama nije prihvatljiva alternativa , jer se nikada ne postigne ravnomerna optika kao sa mašinom za mlevenje . Idealna je mašina za brušenje koju koriste profesionalci .

Najpre se radi grubo brušenje koje omogućava ravne površine . Ukoliko prilikom lepljenja parketa nastanu neravnine, mogu se eliminisati u prvoj fazi brušenja . Koliko je faza brušenja potrebno zavisi od više različitih faktora . Kod novih parketa je dovoljno grubo i fino brušenje , kod renoviranja starih parketa obično je potrebno i nekoliko međufaza brušenja .

Naime već kod prvog brušenja se obično manifestuju fine pukotine pa čak i fuge , koje se uklanjaju ili ponovljenim brušenjem ili se popravljaju rastvorom kita za fuge . Kako taj kit kasnije ne bi bio vidljiv , preporučuje se mešanje prašine od brušenja s kitom za fuge te njegovo utiskivanje u vidljive fuge . Kada se kit osuši , neophodno je još jedno brušenje .

Optimalnoj slici parketa svakako doprinosi i rukovanje mašinom za brušenje . Obično se radi s leva na desno s početkom uvek iz ugla prostorije okrenutog prema dotoku svetlosti . Brušenje se obično izvodi u stazama , polagano i ravnomerno , najpre se mašina gura samo po jednoj stazi , te po toj istoj stazi nazad . Zatim se mašina pomera dalje za otprilike polovinu širine valjka , te počinje brušenje u sledećoj stazi . Bitno je vremenski jednako zadržavanje na jednom mestu , nikada ne ostavljati mašina stalno na istom mestu . Ne sme se menjati niti tempo niti smer rada .

Za teško dostupna mesta kao što su uglovi i ivice koriste se ugaoni mašine za brušenje , a za potpuno nedostupna mesta noževi za brušenje i struganje . Brušenje je obično gotovo nakon faze finog brušenja , iako je ponekad potrebno dodatno brušenje nakon nanošenja prvog sloja laka ili ulja . Koja će se granulacija postupka brušenja koristiti zavisi od vrste drveta , starosti parketa i oštećenjima , tako da tu ne postoje paušalne preporuke .