O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija
A B V G D Dj E Ž Z I J K L Lj M N Nj O P R S T Ć U F H C Č Š
Hidroizolacija

Hidroizolacije građevina jedne su od najzahtevnijih faza gradnje , bilo da se radi o zgradama , mostovima ili prodorima bilo koje vrste .

Cilj im je da spreče prodor vode odnosno vlage u konstrukciju građevine te njenu unutrašnjost . Hidroizolacijama se sprečava propadanje građevina i obezbeđuju odgovarajuće stambene ugodnosti ili upotrebljivost građevine .

Jedan je od najrasprostranjenijih načina hidroizolacije upotreba bitumenskih traka jer su uopšteno finansijski vrlo povoljne , a omogućavaju relativno brzo polaganje . Tehnologija postavljanja traka je naširoko poznata , a pri njihovu je izboru potrebno poštovati funkcije i namenu pojedinih bitumenskih traka s obzirom na zahteve hidroizolacije . O izboru i kvalitetu polaganja zavise uspešnost i kvalitet hidroizolacije . Sama bitumenska traka nikada ne propušta ako se ne probuši . Slaba su tačka bitumenskih traka njihovi spojevi , ponajprije na različitim detaljima ( proboji , okrugle cevi , ispusti ) . To važi i za izvedbu i za njihovu trajnost . Zbog upotrebe otvorenog plamena pri polaganju se često javlja problem kako bitumenske trake nalijepiti na PVC prozor ili drvenu osnovu . Uobičajeno se takvi spojevi brzo odljepljuju . Najveći je neprijatelj bitumenskih traka sunce jer su one uprkos različitim posipamo uglavnom crne što privlači toplotu i ubrzava propadanje .

Kao alternativa bitumenskim trakama , ponajpre na ravnim krovovima , često se upotrebljavaju različite kompozitne trake na bazi polimera ( PVC - polivinil chloride , poliolefini - zajednički termin za polietilen i polipropilen , EPDM - Ethilene Propilene Diene Monomer ) . Razlikuju se po načinu obrade i trajnosti , a zajedničko im je brzo polaganje . I ovde su slaba tačka jedinjenja , posebno izvedba detalja .

Hidroizolacije u trakama su jednostavne za ravne površine , a kod razvedenih je površina polaganje sporije .