O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija
A B V G D Dj E Ž Z I J K L Lj M N Nj O P R S T Ć U F H C Č Š
Stiropor ploče

Najčešće korišćeni materijal za izolaciju objekata i elemenata unatrag 40 - tak godina , primenjiv je u gotovo svim situacijama od gradnje pa do zabave . Dakako , primarna ideja je bila da se napravi lagan materijal , jeftin , jednostavan za upotrebu i transport te neopasan za okolinu.

Kada govori o stiroporu zapravo govorimo o proizvodu koji se zove EPS ( ekspandirani polistiren ) . EPS je izolacioni materijal koji se koristi kako za toplotnu tako i za zvučnu izolaciju . Najčešće se upotrebljava u građevinarstvu, makar je svoju primenu našao iu pakovanju raznih proizvoda u raznim delovima industrije ( prehrambena , elektrotehnička itd ) .

Godišnje se u Evropi proizvede oko 35.000.000 m3 stiropora što je jako dobar pokazatelj široke upotrebe stiropora i razvoja svesti o zdravijem življenju . Stiropor kao toplotni izolator " greje " zimi , te isto tako " hladi " ljeti što dovodi do velikih ušteda energije za grejanje i hlađenje koje pak imaju direktno posledice na očuvanje okoline . Stoga primena stiropora u građevinarstvu ima mnogostruke prednosti jer se ulaže 1 , a štedi ceo život .

EPS kao proizvod je prvi patentirao nemački koncern BASF još davne 1954. godine te ga je počeo proizvoditi pod zaštićenim imenom STIROPOR , koji je postao sinonim za EPS . Zato je kao materijal izvanrednih toplotno - izolacionih ( l = 0.041-0.035 V / mK ) i mehaničkih svojstava , niske cene i jednostavne ugradnje vrlo brzo osvojio svetsko graditeljstvo i do današnjih dana je , bez premca , ostao po potrošnji termoizolacionih materijala na prvom mestu sa udelom većim od 40% .

Stiropor , inače poznat kao " bela izolacija " ili " bele ploče " koristi se u građevinarstvu već preko 35 godina . Tajna tako dobrih izolacionih svojstava stiropora krije se u njegovoj čelijastoj strukturi . Naime u 1m3 stiropora sadržano je 3-6 milijardi zatvorenih ćelija u kojima je inertan vazduh - najbolji prirodni izolator .

Proizvodni proces

Stiropor se proizvodi iz malih granula polistirena koje su nalik šećeru , a ono što je najvažnije je da u sebi sadrže 6-8 % pentana . Sirovina polistiren se dobija kao jedan od proizvoda od prerade nafte i kao takav se isporučuje prozvođačima stiropora .

Proizvodnja stiropora se odvija kroz 7 faza

Kao jedan od najraširenijih materijala za izolaciju prednosti korišćenja stiropora su : manja potrošnja goriva , smanjenje troškova grejanja , čišća okolina , visoka otpornost na različite vremenske uslove , univerzalna upotrebljivost itd Sa svim navedenim prednostima , možemo samo zaključiti : stiropor će još dugo vremena biti pratilac moderne gradnje.

1. Skladištenje osnovne sirovine
Osnovna sirovina polistiren se dobavlja u kartonskim kontejnerima . Polistiren je unutar kontejnera zapakovan u PE foliju da ne bi došlo do ispuštanja pentana u okolinu .

2. Proizvodnja tzv . " kokica " od stiropora
U predekspanderu granule sirovine pomoću pare ekspandira povećavajući svoj volumen 20-40 puta . Iz predekspandera izlaze granule stiropora ( " kokice " ) koje su određene prostorne težine i veličine .

3. Skladištenje " kokica " u silosima
Granule stiropora vazdušnim cevovodima odlaze u silose gde se skladište daljih 6-24 sata radi stabilizacije .

4. Proizvodnja stiropor blokova
Granule se dalje transportuju u mašinu za izradu blokova - blok forma . U stroj se ponovo uvodi vodena para . Zbog zatvorenosti drugu stvarajući tako kompaktan materijal gustine 12-30 kg/m3 .

5. Skladištenje stiropor blokova ( poluproizvoda )
Nakon proizvodnje u blok formi blokovi stiropora se transportuju u skladišta gde moraju odležati 7-45 dana u zavisnosti od vrste proizvoda .

6. Sečenje stiropor blokova u ploče
Nakon što su blokovi odležali transportuju se u halu gde se nalaze mašine za sečenje stiropora . Stiropor se reže u ploče debljine 1-50 cm . Gotove ploče se pakuju u pakete omotane PE folijom sa logom preduzeća .

7. Skladištenje gotovih proizvoda
Gotovi proizvodi se odvoze u skladište gde su sortirani po debljini i vrsti stiropora . Vrste stiropora koje se proizvode su označene po prostornoj težini stiropora u kg/m3 . Npr , 15 - S gde S označava samogasivost .