O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija
A B V G D Dj E Ž Z I J K L Lj M N Nj O P R S T Ć U F H C Č Š
Vodokotlići

Vodokotlići koji štede vodu

Vodokotlići koji štede vodu doziraju količinu vode za ispiranje prema unapred određenoj količini vode za punjenje . Određivanje količine vode obavlja se preko ventila za punjenje . Kod nekih vodokotlića može se odrediti i ostatak vode , koja ostaje u vodokotliću .

Vodokotlići su često namešteni na nepotrebno visoku količinu vode . Prilikom montaže treba razjasniti koja je količina vode za higijensko ispiranje WC šolje potrebna . Dodela oznake za zaštitu životne sredine « Blauer Engel » ( Plavi anđeo ) predviđa ispunjavanje sledećih kriterijuma :

Vodokotlić omogućava smanjenje volumena vode ili prekid postupka puštanja vode temeljem stiskanja npr drugog dugmeta . Uputstvo za korišćenje i montažu sadrži savete o štednji potrošnje . Odgovarajući natpis na vodokotliću treba informisati korisnike o mogućnostima uštede .

Za svako puštanje vode određen je maksimum od 9 litara i minimum od 6 litara . Regulisanje količine mora biti moguće , kako bi se za svaku WC šolju odredila idealna količina vode . Vodokotlić treba u proizvodnji namestiti na količinu ispiranja od 6 litara .

WC šolja - tehnika ispiranja sa dve količine vode

Tehnika ispiranja sa dve količine vode jasno razlikuje puštanje vode posle male i velike nužde .
U jednom je slučaju potrebna veća količina vode ( npr.od 6-9 l ) au drugom manja količina vode ( npr. 3 l ) . Bitna prednost kod unapred određenih količina vode sastoji se u tome , kako se u oba slučaja uvek koristi odgovarajuća količina vode . Vodokotlić koji je opremljen sa tehnikom ispiranja sa dve količine vode , ima poklopac sa 2 šaltera : 1 za malu količinu vode i drugi za veliku količinu vode . Količina vode može se prethodno odrediti .

WC - vodokotlić – kombinacija
Na podu pričvršćena WC šolja sa montiranim vodokotlićem ili vodokotlićem koji visi na zidu naziva se WC - kombinacija . Na podu pričvršćena WC šolja sastoji se od tri dela : donji deo , montirani vodokotlić i armatura na kotliću .