O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija
A B V G D Dj E Ž Z I J K L Lj M N Nj O P R S T Ć U F H C Č Š
Zidarski radovi

Tražite kvaltetne majstore za izvođenje zidarskih radova. Saznajte više o zidarskim radovima i izvođačima u kategoriji zidarski radovi. Rad im se u osnovi odnosi na građevinsku industriju pa imaju vrlo široko područje delovanja, a zaposleni su u firmama za gradnju betonom, preduzećima za visoku gradnju ili jednostavno u kompanijama za modernizaciju.

Područja rada kod zidara veoma su šarolika. Zidari su često uključeni i u postavljanje montažnih kuća. U tim slučajevima zaduženi su da postavljaju temelje i za zidanje zidova. Uz to se još bave i građenjem plafona i montažom unutrašnjih zidova.

Oni , takođe , sami prave malter. Pored montažnih kuća, zidari su uključeni i u gradnji drugih projekata kao što su stepenice... Iako su dužni pridržavati se planova arhitekte , sami planiraju proces gradnje. Montaža panela i kopanje temelja su isto u njihovom opisu posla.

Osim toga, oni mogu otkriti strukturna oštećenja i njihove uzroke, a uključeni su i u rušenja objekata, kao i izgradnju i montažu gotovih komponenti koji su takođe deo njihovog posla. Time je zidar uključen u izgradnji novih, u obnovi, održavanju i modernizaciji objekata. Pogotovo kod obnove starih zgrada je od strane zidara potrebna velika veština i znanje. Uz sve to, zidari sami sastavljaju neke od materijala koje koriste, a neki od njih su beton i armirani beton.

Jedna od dužnosti zidara uključuje i kontrolu kvaliteta rada. Jednako tako važno je i obezbediti gradilište. Prilikom rada sa mašinama zidari se moraju brinuti o njihovom stanju i čistoći. Praćenje pojedinačnih materijala, na primer betona ili maltera, je isto u nadležnosti zidara.

Najvažniji radni alati zidara su lopatica, libela ( " vaservaga " ), zidarski čekić, visak i špaga. Lopatica je alat koji služi za nanošenje maltera ili za umetanje kamenja. Njihov oblik je uglavnom tro - ili fourskuare.

Da bi se u potpunosti mogao naneti malter, dužina svih strana lopatice bi trebala odgovarati dužini opeke. Osim klasične lopatice takođe postoje šiljaste lopatice, lopatice za gletovanje, lopatice sa jezičkom, lopatice za čišćenje i lopatice za fugovanje. Libela služi za proveru horizontalnosti i vertikalnosti.

Kod zidarskog čekića se radi o posebnoj vrsti čekića. Napravljen je tako da zidar može kamen oblikovati tačno onako kako on želi. Za to njegov zadnji deo ima oštar, horizontalan rub. Prednja strana zidarskog čekića ne razlikuje se od one jednog običnog čekića kojeg se može naći u bilo kojoj kući. Čekiću je vrlo slična zidarska sekira. Njome se može poslužiti kada želi obijati malter ili slično.

Visak je alatka za određivanje pravca. Sastoji se od komada metala koji visi na kanapu. Često je kanap obojen kredom kako bi njome zidar mogao povlačiti crte po zidu. Kod zidarskog kanapa radi se o jednom običnom, napetom kanapu. On služi zidaru za poravnavanje kod postavljanja cigli.

Osim specijalnih alata, zidar koristi veštačke materijale za zidanje. To su, na primer, cigla, malter ili beton. Takođe se koristi i krečnjak.