O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija
A B V G D Dj E Ž Z I J K L Lj M N Nj O P R S T Ć U F H C Č Š
Zvučna izolacija

Pre početka izolacionih radova treba izvršiti tačno merenje puteva zvuka, u protivnom rezultat će biti razočaravajući. Kod optimalne izolacije mogu se postići poboljšanja i do 10 decibela, što odgovara smanjenju buke i za 50% .

Zvučna izolacija - Buka u stanu je jedna od najvećih neprilika i smetnji. Prečesto smo ne našom voljom svedoci događanja u susednim stanovima, bez obzira radi li se o dečjoj igri ili glasnoj muzici. Kako bi sebi stvorili toliko potreban mir dodatnim merama zvučne zaštite potrebno je samo nekoliko poteza.

Najpre treba utvrditi otkud buka potiče. Tačno određivanje puteva prenosa zvuka je najvažnije. Krivci nisu, kako se obično misli, zidovi i plafoni. Zvuk se prenosi i kroz okna i cevi.

Viseći plafoni

Iz stana iznad obično registrujete zvukove hodanja, a to možete sprečiti spuštenim plafonima sa gipsanim kartonskim pločama . One se postavljaju u razmaku od ca . 10 cm od plafona pa se pune izolacionim materijalom. Rezultat je smanjenje zvuka i do 10 decibela .

Buka od koraka na tavanu

I tavan mora imati izolaciju buke od koraka uprkos svojim građevinskim specifičnostima i maloj visini prostora . Specijalnim izolacionim materijalima kao što je TEL - odstojni pod možete smanjiti buku od koraka i do 30 decibela.

Izbegnite refleksiju zvuka

Prostorije " golih " površina od betona reflektuju zvuk ekstremno pa razgovor pretvaraju u teško razumljivi miks reči i eha. Taj efekat može se jednostavno i lako izbeći mestom akustičnih ploča.

Prethodne ploče na pregradnim zidovima

Sa prethodnim pločama možete dobro obložiti naročito tanke pregradne zidove te ih akustički poboljšati. Ti 10 cm široki građevinski sistemi mogu poboljšati izolaciju zvuka i do 10 dB.

Izolacija buke od koraka - bešumno kretanje po kući

Buka od koraka nastaje kretanjem i koračanjem po podu pa se nastavlja prenosom vibracija buke tela u susednu prostoriju gde se ona detektuje kao smetnja . Ukoliko niste prijatelj zvuka lupkanja potpetica ili pomeranja stolica preporučujemo Vam u svakom slučaju instaliranje izolacije buke od koraka. Kao investitoru na raspolaganju Vam stoji izbor više vrsta izolacije buke od koraka.

U podnoj konstrukciji sa estrihom

Kod ove konstrukcije izolacije se može postaviti u pod . Preko nosive podloge montira se izolacija buke od koraka u obliku biljnih ili mineralnih vlakana ili u obliku ekstrudiranih plastičnih materijala kao što su polisterol ili poliuretan ( PUR ) te se pokrivaju polietilenskom folijom ili bitumenskim papirom. Na to se posravlja " plivajući " košuljice, to znači nema spoja sa granični građevinskim elementima.

Kao podloga za parket ili laminat

Ukoliko nije moguće ili nije poželjno instalirati izolaciju buke od koraka direktno u pod ,svašta se može postaviti kao podloga za podne obloge. Specijalizovane prodavnice nude zato različite materijale i vrste sa najrazličitijim svojstvima i naravno u najrazličitijim klasama cena.