O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija
Montaža PVC prozora
Potreban alat:  Bušilica, burgije, šrafilica, šrafciger, čekić
Potreban materijal:  Šrafovi, tiplovi, klinovi, pur pena
  Priprema:  Pre samog merenja i montaže proverite vaše postojeće prozorske okvire. Ako su nepravilni ili truli, cela konstrukcija, uključujući i okvir, možda treba zamenu, što je mnogo veći i komplikovaniji posao od instalacije samog PVC prozora ili vrata. Daleko pre same ugradnje potrebno je pažljivo izmeriti dimenzije okna, s obzirom da se PVC prozori naručuju posebno i ne mogu se vratiti. Dimenzije treba meriti na tri mesta: vrhu, sredini i dnu prozora. Prilikom merenja dimenzija okvira na dobijene vrednosti širine i visine oduzmite centimetar i po na širinu i centimetar na dužinu. Razlozi? Lakše ćete kompenzovati mali višak prostora nego da vam prozor ili vrata ne stanu u okno. Većina PVC vrata danas dolazi s uputstvima koja daju specifične preporuke vezane uz okvirnu veličinu otvora.
Preporuka je imati pomoć druge osobe radi lakšeg manevrisanja vratima – svaka osoba diže vrata s jedne njihove strane. Potrebno je paziti da spoljna strana vrata gleda prema van.


Tok radova:  Proverite nivo donje ploče vrata i koristite drvene klinove da podignete vrata do nužne visine. Drveni klinovi su zapravo obligatorno pomagalo u montaži, s obzirom da se pomoću njih najlakše učvršćuju elementi koje montiramo, a koriste se i kao potpora i za lakše centriranje prozora ili vrata.
Klinove stavite na obe strane vrata, na trećini puta od vrha i od dna. To su takozvana 'sidrišta' , vaše referentne tačke za lokaciju šrafova kojima ćete učvrstiti vrata. Ipak, budite na oprezu: korišćenje previše ili premalo klinova može dovesti do savijanja celog okna i dovesti do zapinjanja vrata i prozora prilikom otvaranja. Izbušite dve rupe na svakoj strani okvira okna kako bi se uskladili s klinovima. Ponovo proverite visinu vrata, zatim postavite šrafove u sve četiri rupe, pritom opet pazeći da ne zavijete šrafove previše kako ne bi došlo do savijanja. PVC prozori najčešće imaju fabrički napravljene rupe za šrafove, locirane na vrhu i dnu prozora, ali procedura je ista: koristeći libelu i ugaonik pozicionirajte i centrirajte prozor u okno, učvrstite ga pomoću klinova i zavijte šrafove.
Na vrhu vrata ne koristite šrafove, ali možete ih učvrstiti klinom ako postoji praznina veća od centimetra. Proverite otvaranje vrata i otvaranje prozora – ako postoji bilo kakav otpor, ili se ne zatvaraju potpuno, ponovo proverite klinove i šrafove kako bi bili sigurni da niste previše zategli. U slučaju da je sve dobro napravljeno, vaša vrata ili prozor će se glatko otvarati. Zapečatite vrata na sve strane koristeći penu na bazi silikona – takozvanu 'pur penu'. Nanošenje pur pjene je važno radi zadržavanja toplote, izolacije i jer je to supstanca koja učvršćuje prozore ili vrata, a time se proces montaže završava.
Zaključci?  Montaža PVC prozora i vrata može se relativno jednostavno, uz zdravu dozu opreza i logičknog zaključivanja obaviti i samostalno, a finansijski ćete odlično proći ako možete platiti drugu cenu – onu u obliku utrošenog vremena za proučavanje procesa montaže (pri čemu se nadamo da vam je ovaj članak razjasnio osnove!) i truda.

Specijalna ponuda
Reklama