O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija
Postavljanje laminata
Potreban alat:  Skalpel, komplet alata za postavljanje laminata, gumeni čekić, ubodna testera, metar.
Potreban materijal:  Laminat, parna brana, lepljiva traka
Opis:  Na samom početku očistite površinu na koju ćete postaviti laminat. Generalno laminat nije preterano zahtevna podna obloga i lako se postavlja po sistemu „uradi sam“. Moguće ga je postaviti na stari parket, daščani pod, linoleum, PVC pod, OSB ploče, brušeni kulir i slično, važno je da podloga bude suva i relativno ravna.
Kada donesete laminat u kuću ili stan on nije spreman odmah za postavljanje. Neophodno je da laminat odložite u prostoriju u kojoj ga nameravate postaviti na otprilike dan-dva. Za to vreme treba da stoji na ravnoj i suvoj podlozi. To je bitno, naročito zimi, da bi se laminat prilagodio sobnim uslovima (temperatura, vlaga i sl)

Priprema folije:  Na našem tržištu moguće je naći zamenu za ovu foliju. Radi se tankim pločama, nešto debljim nego folija, a koje imaju mnogo bolje efekte što se tiče sprečavanja buke i ravnanja podloge, od folije. Ukoliko ste u mogućnosti da nabavite podlogu za laminat u vidu ploča predlažemo da investirate u ovakvo rešenje.
Table koje stvaraju stabilnu i ravnu podlogu za laminat se samo poređaju po podu I međusobno spoje, odnosno zalepe samolepljivom trakom.Ploče se vrlo lako seku skalpelom ili nekim oštrijim nožem. Na krajevima prostorije ploče ukrojite tako da cela površina poda bude jednako pokrivena.


Ređanje laminata:  Preko podloge se jednostavno ređaju ploče laminata. Laminat se postavlja tako da duža stranica bude usmerena prema izvoru svetlosti. U uskim prostorijama i hodnicima laminat se, takođe, postavlja uzdužno. Na ovaj način svetlost pada uzdužno na laminat i na taj način se sakrivaju sitnije nesavršenosti spojeva ploča laminata. Idealna temperatura za postavljanje laminata je 18 stepeni celzijusa.
Obzirom da je laminat sklon skupljanju i širenju usled promene temperature neophodno je, uz zid, obezbediti diletacioni prostor tako što ćete na to mesto uglaviti specijalne odbojnike širine oko 1 cm.
Ukoliko nemate ovakvo pomagalo možete sami napraviti odbojnike tako što ćete neku štaflicu iseći na parčiće širine desetak mm.
Odbojnike postavljate bočno i sa čela laminatne ploče. Kod postavljanja odbojnika važno je voditi računa da plivajuće postavljen laminat ne sme dodirivati zidove, pragove, dovratke, cevi grejanja i ostale fiksne predmete u sobi.
Samo međusobno spajanje laminata zavisi od sistema koji je proizvođač primenio. Obično se prisloni ploča laminata na drugu, pribiju jedna uz drugi tako da pero lepo legne u utor držeći ga pod određenim uglom jedno u odnosu na drugo.
Neki proizvođači u svom uputstvu naglašavaju da se sastavi moraju nakucati da bi dobili dobar spoj.
Nekada može da se desi da spoj neće dobro da „uklopi“. Bočno pomeranje ploče laminata omogućava lakše uleganje pera u utor. To nikako ne smete da radite udaranjem čekićem direktno u laminat jer ćete ga tako oštetiti. Na tržištu postoji poseban alat za ovu svrhu.
Kada se dođe do kraja reda laminatna ploča će se morati skraćivati da bi se uklopila u raspoloživi prostor. To se radi tako što se ploča okrene za 180 stepeni u odnosu na položaj koji je predviđen za slaganje. Obeleži se kao što je prikazano na slici i odseče po ucrtanoj liniji.
Komad koji ste isekli postavljate na planirano mesto a sa drugim komadom započinjete novi red. Pri tome oba komada rotirate za 180 stepeni tako da ivice reza koji ste napravili budu uz zid. Naravno, prvi red, započinjete celom pločom a drugi polovinom ploče. Na pomenuti način ćete obezbediti da na celoj površini poda ujednačen razmak čeonih ivica u susednim redovima ali takođe imaćete mnogo više otpada laminata koji nećete nigde moći da iskoristite i na taj način nepotrebno poskupeti popločavanje poda.
Kada obeležavate laminat za sečenje radite to sa suprotne strane od one dekorativne, odnosno vidljive.Takođe, kada sečete, laminat okrenite s dekorativnom stranom na dole kako zubi ubodne testere ili rotirajućeg lista ne bi oštetili melaminsku foliju.Na tržištu se može pronaći specijalizovani alat za sečenje laminata, međutim čak i profesionalci koriste ubodne testere i slične alate tako da ako ste amater nema nikakvog razloga da trošite novac na alat koji neće dovoljno biti iskorišćen.Uvek kada se radi sa oštrim alatom treba biti koncentrisan i naročito pažljiv jer katkad povrede mogu biti izuzetno teške.
Ako ste sve do sada uradili dobro ispred sebe imate jedan gotov red, sve dalje je lakše od ovoga. Nastavljate da slažete ostale redove tako što naslonite ploču laminata u utor pod određenim uglom i spustite je na pod čime se ona pričvrsti za susednu ploču laminata. Sam postupak spajanja ploča laminata zavisi od proizvođača kod koga ste kupili laminat. Zbog toga je obavezno pročitati uputstvo za postavljanje laminata koje je proizvođač priložio.
Još o jednoj stvari treba da vodite računa. Naime, najmanji komad ploče na krajevima redova ne sme biti kraći od 20 cm.Takođe, razmak čeonih ivica u susednim redovima ne sme biti manji od 40 cm. Ovo je bitno zbog stabilnosti plivajućeg poda ali i zbog estetskih razloga.Pored ovoga treba voditi računa o dužini poda. Ako je pod u bilo kom smeru duži od 8 m, obavezna je primena diletacionog profila.
Kada postavite laminat može da vam se desiti da se vrata više ne mogu zatvoriti jer laminat ima svoju debljinu i sada se donja ivica vrata naslanja na njega. U tom slučaju morate da skratite vrata, ali koliko? Najpre izmerite dužinu od gornje ivice laminata do šarke na dovratku kako je prikazano na slici.Potom tu dužinu prenesite na vrata od donje šarke prema donjoj ivici vrata, kao na slici. Višak odsecite.Često ćete konstatovati da vrata treba da skratite za nekoliko milimetara, to naravno nećete raditi. Uzećete podlošku ili od eksera napraviti kružni oblik, Postaviti ga na svaku šarku dovratka. Zatim na to vrata. Podloška omogućava da se vrata podignu za malo što rešava problem grebanja vrata o laminat.


Postavljanje lajsni:     Na kraju sledi postavljanje lajsni. One imaju samo estetsku ulogu, naime one služe da pokriju diletacioni razmak između laminata i zida. One se kupuju na istom mestu gde i laminat kako bi bile istog dezena. Takođe u zavisnosti od proizvođača način njihovog fiksiranja je različit i detaljno je objašnjen u uputstvu koje je proizvođač priložio. Ono što je zajedničko i vrlo važno, lajsne se UVEK pričvršćuju na zid, a nikada za sam laminat. Time se osigurava slobodno širenje i utezanje podne obloge ispod lajsne.
Naravno,lajsnu na zid moguće je učvrstiti na više načina. Ukoliko ne želite da bušite nove pločice, lajsnu zalepite silikonom.


Specijalna ponuda
Reklama