O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija
A B V G D Dj E Ž Z I J K L Lj M N Nj O P R S T Ć U F H C Č Š
Aluminijumski prozori

Aluminijumski prozori , Alu prozori za kuću , Aluminijumski drveni prozor , Razvoj pametnih prozora , Aluminijum je relativno moderan materijal . Iako je aluminijum već bio poznat u jednostavnim oblicima u antičkom dobu , tek je u 18. veku dobio na važnosti zahvaljujući industrijskim proizvodnim metodama . U modernim izgradnjama kuća se redovno koriste aluminijumski prozori . Lagani su , izuzetno stabilni i zahtevaju jako malo održavanje tokom svog veka trajanja . Upotreba aluminijuma omogućava različite oblike prozora , boja i mogućnosti oblikovanja svih vrsta . Danas su aluminijumski prozori jeftin i dugoročan oblik ugradnje , čije su prednosti očigledne.

Materijal je izuzetno čvrst i stabilan , izuzetno otporan na vremenske uslove , lak za održavanje, I samim tim zahvaljujući raznim premazima i lakovima pruža mogućnost gotovo svakog optičkog sprovođenja . Industrijskom proizvodnjom se mogu jednostavno realizovati sve vrste oblika i veličina .

Postoje razne metode lakiranja , koje imaju dalji uticaj na stabilnost i trajnost aluminijumskih prozora . Tako postoji emajliranje , pri čemu se slojevi boja učvršćuju na visokim temperaturama ; eloksirani aluminijum , pri čemu se boje ne nalaze samo na površini , već I u samim površinama materijala ; i na kraju prevlačenje prahom , koji nastaje elektrolitskim postupkom , gde se prah u boji nanosi na aluminijumsku površinu , I samim tim stavlja u peć kako bi se osušio i stvorio čvrsti film .

Nedostatak kod aluminijumskih prozora je njihova slabija toplotna izolacija u poređenju sa drvenim prozorima , što se može nadoknaditi kombinacijom različitih profila okvira sa delovima izolatora . Na taj način se dobije spoljašnji i unutrašnji omotač , koji , iako je spojen širokim izolacionim elementima , još uvek omogućava optimalnu izolaciju .

Energetski bilans je u početku proizvodnje prilično visok , no čovek ne sme zaboraviti , da se aluminijum može reciklirati . Kod recikliranja aluminijum zadržava svoja svojstva materijala u potpunosti , a zahteva samo 5% energije , kako bi se ponovo izradio prozor .

Stoga se može raći , da aluminijumski prozori spadaju pod najviše ekološke prozore . Oni su uprkos malom održavanju izuzetno trajni a svoj material mogu reciklirati .