O nama   | Knjiga utisaka  | Česta pitanja  | Reklamni prostor  | Oglasi na e-mail  | Korisni linkovi  | Kontakt                                         Prijava  |Registracija
A B V G D Dj E Ž Z I J K L Lj M N Nj O P R S T Ć U F H C Č Š
Kade

Onaj ko svoje kupatilo želi individualno oblikovati , danas za to ima mnogo mogućnosti . Kade se proizvode u raznim oblicima , veličinama i bojama , kako biste upravo prema Vašim željama pronašli pravu kadu . Boje utiču na naše osećaje i razmišljanje i odlučujući su faktor pri percepciji prostora .

Npr tople boje u prostoriji daju nam osećaj kako je temperatura u prostoriji viša nego što stvarno jeste - efekat , koji se pozitivno odražava u prostorijama sa severnim prozorima ili u hladnim oblastima . Standardne kade mogu se naručiti u normalnim , baznim , sjajnim i matiranim bojama .

Koliko se boja danas nudi , pokazuje paleta modela velikih evropskih firmi tehnikama oblikovanja i tehnikama staklenog sata za čelične kade , navedenom tehnikom ova firma ekskluzivno raspolaže , proizvode se cca . 250 varijanti i to u preko 500 boja . Kome ovo nije dovoljno može naručiti kadu prema svojim individualnim željama i odabrati odgovarajuću boju .

Kade se izrađuju od livenog gvožđa , emajliranog čelika , čeličnih spojnih materijala , pečene gline , plastike ( akrilik , poliester ) u različitim veličinama i oblicima ( pravougaone , ovalne , okrugle , sa više uglova , trougaone ) i to kao :

Kade se nude u raznim oblicima :

Kade - samostojeće

Kada koja stoji u sredini prostorije i nije pričvršćenja ni na jedan zid , naziva se samostalna kada . Ovakve kade su namenjene pre svega velikim prostorijama . Samostojeće kade moraju imati posebne nožne nosače , kako bi udovoljile posebnim statičkim zahtevima . Mogu se obložiti na razne načine . Samostojeće kade mogu se često naći u dizajnerskim kupatilima . Bitno je planiranje instalacija za dovod i odvod za armature .

Kade - za stare osobe

Postoje različiti modeli kada , koji su posebno pogodni za starije osobe i osobe sa poteškoćama pri kretanju . U tim kadama nalaze se integrisani rukohvati , povišeno mesto za sedanje i rubovi niži nego što je to kod klasičnih kada , pa tako nude veću sigurnost za korisnika .

Nadalje se nude takozvana pomoćna oprema za ulaz . Kada ne mora biti posebno prilagođena starijim osobama - obična podloga koja sprečava klizanje - za mnogo predstavlja veliku pomoć . Tako npr proizvođač Bette nudi standardno anti - klizne - podloge u svim svojim čeličnim kadama . Povišena bezbednost za decu , starije osobe ili osobe sa poteškoćama u kretanju ne mora biti skupa .

Pomoćna oprema za ulaz u kadu olakšava ulaz / izlaz preko ruba kade , odnosno sedanje na lift iz kade . I pri vlažnom tlu podloga koja sprečava klizanje i protu klizna podloga na sedištu pružaju punu bezbednost . Posebni rukohvat u neposrednoj blizini kade pruža dodatnu sigurnost .

Gibljiva sjedalica : s ručnim upravljačem kojim je lako rukovati može se podesiti visina i pravac kretanja sjedalice . Sjedalica preko ruba kade nežno spušta osobu u kadu i ponovo je vadi iz kade . Naslonjači za ruke mogu se brzo preklopiti .

Problem malih kupatilo je to što nema mesta za kadu - jer kada zauzima veliki deo prostora ! To nije u potpunosti tačno jer postoje kade za takozvana mini kupatila . Tako i u mini kupatilu možete uživati u kadi .

Kade se nude u specijalnim oblicima , kako bi se prostorija optimalno iskoristila . Tako postoje kade koje imaju ispupčenje , kako bi se korito za tuširanje moglo priključiti direktno na kadu . I kombinacija tuš - kade ovde ima smisla .

Kade - veličine i mere

Veličina kade zavisi o njenom obliku . Unazad nekoliko godina najčešće prodavana dužina kade iznosila je 170 cm . Međutim ta dužina danas je za mnoge ljude premala , tako da se sve više prodaju kade dužine 180 ili 190 cm

Kade - veličine i mere

Sledi nekoliko uobičajenih veličina kada i oblika :

I kod montaže krova mislite na zaštitu od provale ! Otvoreni krovni prozori ili nekoliko krovnih opeka mogu jednostavno provalniku omogućiti ulaz u prostor za stanovanje . Pristup krovu zato mora biti osiguran jednako kao i onaj na ulaznim vratima , npr čelična vrata postojana na vatru .

Oblici krova su uglavnom određeni odredbama nadležnih službi .
Uobičajeni oblici krovova za kuće za stanovanje su :